My Health Partner Logo
Диабет

7 съвета за поддържане на физическа активност

Топ съвети за поддържане на физическа активност

 1. Наслаждавайте се!

  Ако физическата активност ви доставя удоволствие, вероятността да продължите е по-голяма. А още по-добре е да изберете физическа активност, която можете да провеждате със семейството или приятелите си. Не се страхувайте да пробвате нови неща. Занимавали ли сте с някакъв спорт преди години, който искате да започнете отново?

    
 2. Започнете бавно
  Даже малкият напредък в сравнение с преди означава голяма разлика. Затова напредвайте бавно и дайте възможност на тялото да се адаптира, докато мускулите укрепнат. Ако имате някакви заболявания, консултирайте се с лекуващите лекари преди да започнете нова физическа активност. 
 3. Правете малки промени
  Ходенето е безплатен и лесен начин за подобряване на физическата форма. Тръгвайте за работа по-рано и оставете колата в къщи при малки разстояния, или слезте от автобуса или влака една или две спирки по-рано и изминете останалото разстояние пеша. Защо да не използвате обедната почивка, за да се разходите, или стълбите вместо асансьора? 10 минути бързо ходене всеки ден може да постигне много за вашето здраве. Обърнете се за съвети към медицинските специалисти и потърсете приложението Active 10.
 4. Поставете си цели.
  Поставянето на цели повишава вероятността да се придържате към по-активен начин на живот. Поставяйте си реалистични краткосрочни и дългосрочни цели и отбелязвайте постиженията си – ще се удивите от постигнатото подобрение и напредък. Когато постигнете дадена цел, наградете се за упоритата работа.
 5. Разнообразието е подправката на живота.
  Когато вече сте в по-добра форма и тренирате редовно, раздвижете малко нещата и разнообразете рутината. Пробвайте да замените стационарния велосипед с карене на колело на открито или започнете нови тренировки. Ако решите да започнете нова физическа активност, консултирайте се с вашите лекари, за да знаете как това ще се отрази на диабета. 
 6. Превърнете физическата активност в социална дейност.

  Вместо да се виждате с приятели на кафе или в заведения, предложете им нещо по-активно. Можете да сформирате клуб за ходене, градинарство, тенис, голф...или да скочите на дансинга!

 7. Не се отказвайте.

  Въпреки незабавния ефект от повишаване на физическата активност, може да не почувствате веднага всички ползи, тъй като тялото ви се нуждае от време, за да се адаптира. Затова не се отказвайте и скоро ще забележите положителните резултати.