My Health Partner Logo
Диабет

Може ли диабетът да се отрази на сексуалния ми живот?

Няколко фактора, както органични, така и физиологични, могат да повлияят сексуалния живот. Но повечето хора с диабет имат сексуален живот, който удовлетворява техните желания. Тук ще посочим накратко защо диабетът може да повлияе сексуалния живот и как да предотвратите и разрешите тези проблеми.

Диабетът с голяма давност може да доведе до увреждания на малките нервни влакна и/или на малките артерии, които са особено важни за еректилната функция при мъже. Освен това, понякога диабетът е придружен от други заболявания, като високо кръвно налягане или висок холестерол, които могат да бъдат причина за нарушения в кръвообращението, водещи до трудно или невъзможно постигане или поддържане на ерекция. Някои лекарства, като диуретици или бета блокери, използвани за лечение на високо кръвно налягане, също могат да се отразят на качеството на ерекцията. При жените, основните фактори, които правят половия акт некомфортен или болезнен, са вагиналната сухота и гъбичните инфекции; да не говорим за проблемите при инфекции на пикочните пътища.  


Друг, общ за всички фактор, е психическият ефект на болестта, който може да доведе до намаляване на либидото и желанието. Страхът от хипогликемия при физическото усилие при полов акт може също да бъде пречка, както за човека с диабет, така и за партньора му.  
Изправени пред тези потенциални проблеми, пациентите трябва да се стремят да запазят качеството на сексуалния си живот, като възприемат здравословен начин на живот: 

  • Контролирайте диабета колкото е възможно по-добре във времето.  
  • Прекратете тютюнопушенето, което е най-утежняващият фактор при еректилна дисфункция. 
  • Избягвайте наддаването на тегло, и се постарайте да отслабнете, ако сте с наднормено тегло. 
  • Провеждайте физическа активност най-малко 20 минути дневно. 
  • Следете за появата им и лекувайте гъбичните инфекции.  
  • Провеждайте редовни гинекологични прегледи. 

Посочените усложнения не са фатални. Ако настъпят, трябва да се консултирате с вашия лекар. Той или тя ще проверят дали лечението ви е причина за нарушението и при необходимост ще внесат промени или ще ви предложат лекарства, които могат да подобрят еректилната функция, вагиналната сухота или да излекуват възможни гъбични инфекции.