My Health Partner Logo
Хипертония

Трябва ли да провеждам това лечение до края на живота си!

Ако поставената диагноза хипертония (високо артериално налягане) е правилна и няма някаква временна или хормонална причина за повишеното артериално налягане, вие вероятно ще трябва да приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане всеки ден до края на живота си. Това, разбира се изглежда сложно, но ще разберете, че повечето пациенти схипертония се справят добре – донякъде прилича на миенето на зъбите всеки ден. 

Въпреки че това лечение обикновено трябва да се провежда доживот, с времето в него могат да настъпят някои промени, тъй като лекарят се съобразява не само със стойностите на кръвното налягане, но и с други състояния, които могат да повлияят вашето лечение. В такива случаи дозата на лекарствата може да бъде повишена или намалена в зависимост от други фактори, затова е много важно да се консултирайте редовно с лекаря, който добре познава състоянието ви. 

В действителност, мисълта за доживотно лечение може да бъде плашеща, когато не сте разбрали защо трябва да провеждате лечението  – с други думи, какви са ползите от него. Лечението на хипертонията удължава продължителността на живот и забавя стареенето на артериите. Ако осъзнаете това, ще ви бъде по-лесно да приемете, че трябва да вземате редовно вашите лекарства, и че доживотното лечение се превръща в животоспасяващо лечение.