My Health Partner Logo
Хипертония

Пациенти с хипертония: осигурете си добър сън

Повишеното артериално налягане е многофакторно състояние: факторите, които му влияят включват прекомерна консумация на сол,  наднормено тегло, тютюнопушение, възраст и стрес. Но знаехте ли, че един от тези фактори е и сънят!  

Много проучвания показват, че твърде кратката продължителност на съня, лошото качество1 или нарушеният сън поради състояния като сънна апнея2 допринасят за развитието на хипертония. 

Ето някои пояснения, които ще ви помогнат не само да разберете защо е важно да си осигурите добър сън през нощта, но и как да го постигнете.   

Каква е връзката между кръвното налягане и съня?

Важно е да знаете, че през деня вашето кръвно налягане варира в зависимост от нивото на упражняваното физическо усилие или преживяния стрес. Кръвното налягане варира и през нощта: сънят е особено важна фаза, тъй като позволява на тялото да си почине. Това е много важно за всички жизнени функции и най-вече за сърдечно-съдовата система: през нощта сърдечната честота и артериалното налягане се понижават с 10% до 20% спрямо стойностите през деня.3 Затова, лошото качество на съня влияе отрицателно на сърдечно-съдовото здраве.

Как да си осигурите по-добър сън ? 

Епидемиологичните данни показват, че с напредване на възрастта времето, прекарано  в сън,  става все по-кратко, достигайки до по-малко от 7 часа.  Но оптималната нужда от сън при хора на възраст от 18 до 64 години е от 7 до 9 часа, докато едно дете на възраст от 3 до 5 години се нуждае от 10 до 13 часа сън.4 Освен това, качеството на съня може да бъде влошено от трудно заспиване или събуждания през нощта, което намалява благоприятните ефекти на добрия нощен сън. 

Съвременният начин на живот, индивидуалният ритъм на живот и тревогите, натоварените графици...Множество фактори могат да играят роля за тези нарушения на съня. Но има някои малки правиля, които могат да ви помогнат да си осигурите добър нощен сън: 

  • Спазвайте вашия индивидуален физиологичен ритъм: установете дали сте сутрешен или нощен тип човек и си лягайте, когато имате готовност. Също така е важно да разпознавате първите признаци на умора: парене в очите, прозяване, притваряне на клепачите. Не се старайте да се борите с тях.  
  • Спазвайте колкото се може по-редовен режим на съня,  както по отношение на лягането вечер, така и на ставане сутрин.
  • Създайте си благоприятна обстановка: тиха, добре проветрена стая и стайна температура между 18 и 20°C.
    Избягвайте изтощителни физически или умствени дейности вечер. 
  • Избягвайте стимуланти (чай, кафе, сода, алкохол и цигари) и тежки храни вечерно време.
  • Минете в режим на релаксация преди лягане: топли напитки (без стимуланти, като билкови чайове) , четене, техники за релаксация... 

Всички тези фактори спомагат за създаване на добри навици за спане. 

Можете да потърсите помощ: преди всичко, обсъдете проблема с вашия лекар или фармацевт. Като следваща стъпка, мобилните приложения също могат да ви бъдат от помощ за анализиране на  вашите модели на съня като следите фазите на съня, неговата продължителност и времето за лягане, да ви предложат съвети за околната обстановка и др.