My Health Partner Logo
Хипертония

Как да разчитате правилно етикетите на хранителните продукти

Целта на съветите на медицинските специалисти във връзка с високото кръвно налягане е да ви помогнат да съобразите вашите хранителни навици с вашите потребности: “Постарайте се да намалите приема на сол”, или “Внимавайте с готовите храни, те често са много мазни и солени”. Но понякога не е много лесно да се ориентирате при избора на хранителни продукти и да следвате тези правила. За прием на сол или за натрий става дума? Как да разбера качеството на готовия продукт? Предлагаме ви някои съвети, които ще ви улеснят в избора на хранителни продукти. 

Каква е разликата между сол и натрий?

Солта се счита за храна, подправка или добавка, която се прибавя в ястията. Морската сол се състои от около 40% натрий и 60% хлор. 
От друга страна, натрият е хранително вещество и принадлежи към групата на минералите. Той е незаменимо вещество, и тъй като тялото не го произвежда, трябва да бъде осигурявано с храната. В различни количества натрият е естествена съставка на много храни.

Хората с хипертония трябва да ограничават приема на сол. На практика това означава следене на нивата на натрий. Но при някои продукти е посочено съдържанието на сол, докато при други е посочено съдържанието на натрий.
> Нашият съвет: за да преобразувате съдържанието на натрий в съдържание на сол, просто умножете посоченото количество по 2.54.

 


 

> Добре е да знаете: за намаляване на риска от повишено артериално налягане, препоръчваният от СЗО прием на сол е под 5 г дневно.  

Какво да търсим на етикетите на храните?

Опаковките на хранителните продукти съдържат много информация. За да добиете представа за хранителната стойност на даден продукт, ви съветваме да обърнете внимание на 2 основни неща:

 • Списъкът на съставките и по-конкретно 2 негови характеристики:
  • Неговата дължина: колкото по-кратък е списъкът, толкова по-добре! Дългият списък от съставки често означава съдържание на много добавки или висока степен на обработка на храната.
  • Последователността на съставките: Те са посочени в низходящ ред по отношение на количеството; т.е., съставките с най-голямо количество са посочени първи.
 • Таблицата за хранителните стойности. 
  Тя включва информация за енергийната и хранителната стойност на съставките в храната. 
  • Обърнете специално внимание на количеството на сол и натрий. Това е особено важно за хора с повишено артериално налягане.  
  • Важното по отношение на останалите съставки е предназначението на продукта. При сладки храни, проверявайте количеството захар: често това е добавена захар. При солени и пикантни продукти обърнете повече внимание на съдържанието на мазнини, и най-вече на наситени мастни киселини, които искате да ограничите, особено ако спазвате диета за подобряване на сърдечно-съдовото здраве. 

Продуктите, които избирате са важни, но не забравяйте, че качеството на хранителния режим се базира също на балансиране, разнообразие и удоволствие от храненето!