My Health Partner Logo
Home / Какво е диабет / Какво е диабет?
Да живееш с диабет
Ще намерите пълната информация, от която се нуждаете, за да разберете какво представлява диабетът, неговия цялостен ефект, причините и последствията от него, и как може да го контролирате.
Диабет

Какво представлява диабетът?

what is diabetes illustration

Преди всичко, захарният диабет, често наричан "диабет", е хронично, метаболитно нарушение, които означава, че това е дългосрочно заболяване, засягащо усвояването на храната от организма. При преработването на храната до малки молекули, които служат като източник на енергия за клетките на тялото, въглехидратите се преобразуват предимно в глюкоза, която се освобождава в кръвния поток.

Количеството захари в кръвта, наричано гликемия, се регулира от инсулина − хормон, произвеждан от панкреаса, който се намира в коремната кухина. По-просто казано, инсулинът действа като отключващ фактор, който позволява на кръвната захар да навлезе в клетките на тялото, което намалява нивото на захарта в кръвта. Това се нарича хипогликемичен ефект.

При диабет се касае или за недостатъчно производство на инсулин или за невъзможност на тялото да използва правилно произведения от него инсулин, състояние, наричано инсулинова резистентност. И в двата случая е налице излишък на захар в кръвния поток, който може да доведе до сериозни увреждания. 1

Как се диагностицира диабетът?

Диагнозата се поставя въз основа на изследвания на нивата на кръвната захар при различни състояния: на гладно, преди и след прием на течност, съдържаща глюкоза, изследване на HbA1c (гликиран хемоглобин), показващо средните нива на кръвната захар в рамките на последните 2 до 3 месеца, или изследване на кръвната захар в произволно избран момент. За диагностициране на други типове диабет, различни от диабет тип 2, са необходими други изследвания. 2

Как може да бъде диагностициран диабет тип 2?

Има различни начини за диагностициране на диабет. Всеки метод обикновено трябва да бъде повторен на втория ден, за да се постави диагноза диабет. Изследването трябва да бъде проведено в лабораторни условия (кабинета на лекаря или лаборатория). Ако лекарят установи, че кръвната ви захар е много висока, или ако имате класически симптоми на висока кръвна захар в допълнение на положителен тест, той може да назначи второ изследване за поставяне на диагноза диабет. Ето трите най-често използвани методи за диагностициране на диабет:
arrow circle
HbA1c: Тестът за HbA1c показва средните нива на кървата захар през последните 2 до 3 месеца. Предимствата на използването на този диагностичен метод са, че не трябва да гладувате или да не приемате течности. Диагноза захарен диабет се поставя при ниво на HbA1C ≥6.5%.
arrow circle
Кръвна захар на гладно (КЗГ): При това изследване се проверяват нивата на кръвната захар на гладно. На гладно означава след неприемане на храна или течности (с изключение на вода) в продължение на най-малко 8 часа преди изследването. Това изследване обикновено се прави сутрин, преди закуска. Диагноза захарен диабет се поставя при ниво на кръвната захар на гладно ≥126 mg/d.
arrow circle
Орален глюкозо-толерантен тест (ОГТ): ОГТ е 2-часов тест за проверка на нивата на кръвната захар преди и 2 часа след прием на специална подсладена напитка. Той показва на лекаря как тялото обработва глюкозата. Диагноза захарен диабет се поставя при ниво на кръвна захар ≥200 mg/d след 2 часа след прием на глюкоза.
Американска диабетна асоциация − Диагностициране