Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония
Западноафриканска пилешка супа
Време за подготовка30 минути
Време за приготвяне210 минути
Порции4
ОтАфрика
Съставки за 4 души:
- 1 малко пиле, нарязано на части
- 2 средно големи глави лук
- 4 моркова
- 4 стръка целина
- 1 скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка зърна черен пипер
- 1 голям дафинов лист
- 6 стръка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 супена лъжица растително масло
- 2 супени лъжици накълцан джинджифил
- 2 домата
- 2 супени лъжици мадраско къри
- 1 супени лъжици доматено пюре
- 100 мл кокосово мляко
- 1 зелен банан
- 2 супени лъжици нарязан кориандър
- 120 г бял ориз
- сол на вкус
Рецепта:
- Сложете в тенджера пилето, нарязания на парчета лук, нарязаните целина, чесън, черния пипер, дафиновия лист, магданоза и мащерката.
- Залейте ги с вода, така че да ги покрие, захлупете и ги оставете да заврат.
- Гответе на слаб огън 30 минути.
- Извадете пилето в чиния и го оставете да изстине. Оставете настрана тенджерата и бульона.
- Отстранете кожата на пилето. Обезкостете го и нарежете месото на големи парчета.
- Сложете костите в тенджерата, покрийте я частично с капака и оставете да къкри за 1 час, докато бульонът се овкуси добре.
- Прецедете бульона в купа.
- Върнете бульона в тенджерата и го оставете да ври на средно силен огън за 30 минути, докато се редуцира. Подправете го със сол.
- Загрейте растителното масло в голям тиган.
- Добавете накълцания лук, нарязаните домати, кърито и доматеното пюре.
- Гответе на средно силен огън около 7 минути, до омекване на зеленчуците.
- Смесете бульона, кокосовото мляко и обеления и нарязан банан. Оставете ги да заврат.
- Подправете със сол и гответе на среден огън за 30 минути, докато бананът омекне напълно.
- Сложете вода да заври и пригответе белия ориз.
- Добавете пилето и кориандъра. Оставете ги на слаб огън, докато се затоплят добре. Насипете супата в купички и я поднесете с бял ориз.
Energy | Total carbs | Sugar | Total fat | Saturated fat | Omega 3 | Fibers | Sodium |
---|---|---|---|---|---|---|---|
577.1 Kcal | 43.0 g | 14.5 g | 21.2 g | 8.2 g | 0.3 g | 10.8 g | 440.5 mg |
Съвети за здравословно хранене:
Тази супа се отличава със силно ароматния бульон. За да бъде по-лека, оставете бульона да изстине след като го прецедите, и отстранете мазнината. След това можете да продължите, като редуцирате бульона.