My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония

Настъргани моркови по марокански

Настъргани моркови по мароканскиimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка15 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне25 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАфрика

Съставки за 4 души:

  • 500 г моркови
  • 50 г стафиди 
  • 1 чаена лъжичка мед от акация 
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици оцет 
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица млян джинджифил 
  • 1 щипка шафран
  • 1 чаена лъжичка канела 
  • 1/2 чаена лъжичка семена на кимион
  • сол

 

Рецепта:

  • Обелете морковите. Нарежете ги наполовина по дължина, след което на тънки резенчета.  
  • Запържете ги в тиган със зехтин.
  • Добавете пресования чесън, оцета и джинджифила. 
  • Добавете 400 мл вода, сол. Захлупете съда и гответе 10 минути. 
  • Добавете акациевия мед и канелата и гответе още 5 минути.  
  • Добавете стафидите и шафрана и гответе още 10 минути.  
  • Поръсете със семена от кимион и сервирайте топли. 

 

Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
145.9 Kcal 1.7 g 15.6 g 5.7 g 0.7 g 0.1 g 5.2 g 106.1 g

 

Съвети за здравословно хранене:

Това е рецепта, в която подправките се използват за силно овкусяване, което намалява употребата на сол.