Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония
Кюфтета в сос
Време за подготовка20 минути
Време за приготвяне70 минути
Порции4
ОтЕвропа
Съставки за 4 души
За кюфтетата:
- 200 г смляно говеждо месо
- 200 г смляно агнешко месо
- ½ глава лук
- 1 скилидка чесън
- ½ връзка копър
- ½ връзка магданоз
- 1 голямо яйце, леко разбито
- 1 картоф
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 1/2 филийка хляб, натопена във вода,
- сол, черен пипер
- 1 щипка индийско орехче
- 2 супени лъжици вода (студена)
За соса:
- 1 голям пресен лук
- 1 скилидка чесън
- 3 пресни домата
- 2 супени лъжици доматено пюре
- ½ чаена лъжичка захар
- ½ връзка магданоз
- ½ зелена чушка
- ½ червена чушка
- ½ зелена лютива чушка, нарязана на кръгчета
- 100 мл вода
Рецепта
- Настържете на ренде картофите, морковите и целината.
- В чопър разбъркайте месото, нарязания на едро лук, чесъна, копъра и зеленчуците.
- Поръсете с иднийско орехче, сол и черен пипер.
- Добавете хляба, яйцето и студена вода. Разбъркайте на ръка.
- Оставете сместа в хладилник за 30 минути.
- Оформете кюфтенца с големина на орех, като отвреме на време мокрите ръцете си с вода.
- В намазен тиган запържете кюфтенцата от всяка страна. Когато са готови, отцедете ги и оставете настрани.
- Пригответе соса, като първо нарежете доматите на малки кубчета. Ако желаете, може първо ги обелите.
- Нарежете на ситно и запържете лука на средно силен огън.
- След това добавете нарязаната скилидка чесън, доматеното пюре, чушката и лютата чушка, нарязани на кубчета, нарязания на ситно магданоз и захарта.
- Разбъркайте добре преди да добавите водата.
- Веднага след като сместа заври, добавете кюфтенцата и гответе 15 минути на средно силен огън, след което 30 минути на слаб огън.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
381,4 | 32,5 | 21,4 | 9,8 | 17,0 | 6,5 | 0,1 | 5,3 | 284,1 |
Съвети за здравословно хранене:
Кюфтетата са емблематични за източно европейската кухня. За по-икономично, те могат да бъдат приготвени с остатъци от смляно месо.