My Health Partner Logo
Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония

Кюфтета в сос

Кюфтета в сосimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка20 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне70 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЕвропа​

Съставки за 4 души

За кюфтетата:

  • 200 г смляно говеждо месо
  • 200 г смляно агнешко месо
  • ½ глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • ½ връзка копър
  • ½ връзка магданоз
  • 1 голямо яйце, леко разбито
  • 1 картоф
  • 1 морков
  • 1 стрък целина
  • 1/2 филийка хляб, натопена във вода, 
  • сол, черен пипер
  • 1 щипка индийско орехче
  • 2 супени лъжици вода (студена)

За соса:

  • 1 голям пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 пресни домата
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • ½ чаена лъжичка захар
  • ½ връзка магданоз
  • ½ зелена чушка
  • ½ червена чушка
  • ½ зелена лютива чушка, нарязана на кръгчета 
  • 100 мл вода

 

Рецепта

  • Настържете на ренде картофите, морковите и целината.
  • В чопър разбъркайте месото, нарязания на едро лук, чесъна, копъра и зеленчуците.  
  • Поръсете с иднийско орехче, сол и черен пипер. 
  • Добавете хляба, яйцето и студена вода. Разбъркайте на ръка.  
  • Оставете сместа в хладилник за 30 минути. 
  • Оформете кюфтенца с големина на орех, като отвреме на време мокрите ръцете си с вода.  
  • В намазен тиган запържете кюфтенцата от всяка страна. Когато са готови, отцедете ги и оставете настрани.  
  • Пригответе соса, като първо нарежете доматите на малки кубчета. Ако желаете, може първо ги обелите.  
  • Нарежете на ситно и запържете лука на средно силен огън. 
  • След това добавете нарязаната скилидка чесън, доматеното пюре, чушката и лютата чушка, нарязани на кубчета, нарязания на ситно магданоз и захарта. 
  • Разбъркайте добре преди да добавите водата. 
  • Веднага след като сместа заври, добавете кюфтенцата и гответе 15 минути на средно силен огън, след което 30 минути на слаб огън.  

 

Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
381,4 32,5 21,4 9,8 17,0 6,5 0,1 5,3 284,1

 

Съвети за здравословно хранене:

Кюфтетата са емблематични за източно европейската кухня. За по-икономично, те могат да бъдат приготвени с остатъци от смляно месо.