Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония
Маслено пиле (Мург Макхани)
Време за подготовка20 минути
Време за приготвяне30 минути
Порции4
ОтАзия
Съставки за 4 души:
- 500 г пилешки гърди
- 1 заквасена сметана
- 1 брой лайм
- 1 консерва белени домати
- 100 мл нискомаслена готварска сметана
- 10 г краве масло
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 3 см корен джинджифил
- 1 супена лъжица ситно смлени бадеми
- 1 чаена лъжичка кетчуп
- няколко стръка кориандър
- Подправки: гарам масала, млян кориандър, червен пипер, червена чушка
- Растително олио
- 200 г ориз
Рецепта:
За пилешката марината:
- Нарежете пилешкото месо на големи кубчета.
- Пресовайте 2 скилидки чесън и настържете 2 см джинджифил.
- Смесете ги с киселото мляко, смлените бадеми, 2 скилидки пресован чесън, 2 см настърган джинджифил, лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер, 1 супена лъжица гарам масала, 1 щипка лют червен пипер и малко олио.
- Оставете сместа за 2 часа на хладно място
За сметановия сос:
- Пресовайте останалата скилидка чесън и нарежете лука на ситно.
- Сотирайте в малко олио нарязания лук, пресования чесън и 1 см джинджифил нарязан на ситно.
- Добавете кетчупа, 1 чаена лъжичка кориандър на прах и 1 малка чаша вода. Оставете течността да се изпари.
- Добавете консервираните белени домати и задушавайте на слаб огън за 10 минути.
- Бъркайте соса, докато стане гладък.
- Добавете сметаната и маслото. Гответе на слаб огън още 10 минути.
Приготвяне на пилешкото месо:
- Запържете месото до покафеняване от всички страни в тиган заедно с маринатата.
- Накрая добавете сметановия сос.
- Сварете ориза в подсолена вряща вода и сервирайте месото.
Energy (kcal) |
Protein (g) |
Total Carbohydrates (g) |
Sugar (g) |
FibRE (g) | TOTAL FAT (g) | Saturated fat (g) | Sodium (mg) |
531.0 | 45.3 | 50.7 | 6.0 | 4.8 | 14.6 | 5.7 | 492.2 |
Съвети за здравословно хранене:
Бялото месо е по-постно от други видове месо. Приемът на мазнини често се дължи на сосовете, с които се поднасят тези ястия.