My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Топъл сос Баня Кауда

Топъл сос Баня Каудаimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка40 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне60 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЛатинска Америка

Съставки за 4 души:

Сос: 

  • 300 мл нискомаслена течна готварска сметана
  • 60 г филета аншоа
  • 5 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • черен пипер

Плънка:

  • 200 г моркови
  • 200 г карфиол
  • 100 г целина на стъбла
  • 200 г червени, зелени и оранжеви чушки
  • 200 г сладки картофи
  • 200 г броколи
  • 200 г картофи
  • 200 г тиква
  • 50 г хляб
  • сол

 

Рецепта:


За соса:
Приготвяне на соса:

  • Разбийте чесъна с филетата аншоа и добавете зехтин за по-лесно смесване до получаване на гладка смес.
  • Поставете тенджера на средно силен огън и гответе 3 минути.  
  • Разбъркате сметаната в тестото и продължете да говите 30 минути на средна температура, като разбърквате често. 

Приготвяне на плънката:

  • Измийте, обелете и нарежете морковите, целината и чушките на пръчици.
  • Измийте и накъсайте карфиола и броколите на малки букетчета с големината на хапка. 
  • Измийте, обелете и нарежете сладките картофи, обикновените картофи и тиквата на големи кубчета и ги поставете за няколко минути във вряща подсолена вода, като внимавате да останат твърди.                                     
  • Препечете тънки филийки хляб.
  • Опитайте зеленчуците, като ги потопите в соса. Сервирайте ги с хляб.
 
Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
367,3 12,4 32,9 13,1 18,0 8,5 0,4 8,8 287

Съвети за здравословно хранене:

Тов зелекчуково фондю осигурява витамини и минерали. За намаляване на съдържанието на мазнини, част от сметаната може да бъде заместена със вкусен бульон.