My Health Partner Logo
Физическа активност

Защо трябва да загрявате преди физическа активност?

Какво всъщност прави разтягането? 

Разтягането спомага за значимо подобряване на гъвкавостта и увеличаване на обхвата на движението на ставите с времето. Може също да започнете да се навеждате и завъртате по-лесно, което е полезно при дейности като йога и гимнастика.  

  • Статично разтягане: Разтягане на даден мускул до поява на умерен дискомфорт. Задръжте позата за 30 секунди или по-дълго 
  • Проприоцептивна невро-мускулна фасилитация (PNF): Задържане на разтягане до съкращаване и отпускане на мускула.  
  • Динамично разтягане: Повтаряне на леки движения като люлеене на ръцете, с постепенно увеличаване на обхвата на движенията.  
  • Балистични или отскачащи разтягания: Изпълняване на отскачащи или подскачащи движения при разтягане за увеличаване на обхвата на движение.

Какво се случва с тялото при разтягане? 

По време на разтягане нервната система се пренастройва за постигане на по-голяма еластичност на мускулите. Най-важният фактор е постоянството, тъй като гъвкавостта, която се постига при редовно разтягане ще изчезне за четири седмици след спиране на тренировките. 

Необходимо ли е да съм гъвкав?

Това в действителност зависи от вида на провежданата физическа активност. Ако сте йога или балерина, разтягането може да бъде от огромна полза, тъй като ще подобри изпълнението в студиото. Ако практикувате джогинг обаче, ползите могат да бъда по-маловажни. 

Влияе ли разтягането преди тренировка на изпълнението? 

Някои изследвания показват, че разтягането преди тренировка може в действителност да бъде неблагоприятно, като отслаби мускулите и забави движенията.    .

Намалява ли разтягането риска от травма?

Изследователски екип на Института за невронаучни изследвания Австралия  (Neuroscience Research Australia) е провел три рандомизирани проучвания на ефектите на разтягане. Заключението е било, че разтягането е до голяма степен неефективно за намаляване на риска от травма при спортуване.  

Трябва ли да правя разтягания след тренировка?

Има данни, че разтягането след тренировка влияе благоприятно на силата и бързината. Разтягането след физическа активност също така забавя дишането и сърдечната честота. Тялото и психиката се възстановяват до състояние на покой.