My Health Partner Logo
Физическа активност

Съвети за упражнения на работното място

 
  • Стресиращите моменти на работното място място са твърде чести. Даже можем да кажем, че има подлудяващи дни! Както знаете, когато човек е стресиран е още по-трудно да се концентрира и да работи ефективно. Ако усещате, че събитията и работното натоварване ви идват твърде много, време е за 5-минутна почивка и използване на 5-те сетива
  • След паузата ще имате да правите още мното неща, но ще се чувствате по-добре и готови да се справите със списъка от задачи. Задайте аларма на телефона си за 5-минутна пауза за релаксация.
 
Стълб: отпуснете тялото си.
Отпуснете се. Седнете удобно на стола, в правилна поза. Поставете стъпалата на краката на пода, а ръцете си на бюрото.
 
Дишайте. Не мислете за сложни техники, а просто вдишайте продължително и дълбоко, след което издишайте бавно. Повторете пет пъти.
 
Събудете петте си сетива. Едно по едно, всяко за около една минута. Затворете очи и започнете:
Обоняние. Концентирайте се върху различните аромати около вас. Усещате ли мириса на свежия въздух отвън? Или миризмата на парфюм наблизо?
Слух. Състредоточете се върху заобикалящите ви звуци. Опитайте се да не ги преценявате – дали са лоши или добри. Опитайте се да идентифицирате всеки отделен звук и се концентрирайте върху него.
 
Зрение. Отворете очи и анализирайте формите, структурата на повърхностите и цветовете на вашето работно място. Можете ли да видите различните нюанси на цветовете? Или дали някой цвят не липсва?
 
Сетивност. Концентрирайте се върху усещането на докосването на бюрото с ръце. Можете ли да почувствате топлината и текстурата? Съсредоточете се върху натиска на краката ви върху пода.
 
Вкус. Ако имате нещо за ядене, отхапете една хапка и се опитайте да определите различните вкусове. Ако нямате храна под ръка, съсредоточете си върху вкуса в устата си. Движете езика си в устата и се опитайте да се концентрирате върху различните усещания.
 
 
Това е краят на 5-минутната пауза. По-добре ли се чувствате? Ще видите, че сега ще ви е по-лесно да работите!