My Health Partner Logo
Релаксация

Релаксиране в сауната

След като е възможно да релаксирате с подходяща диета, като слушате хубава музика или гледате красиви картини, същото е възможно и когато се загрявате в сауната!  Сауната е изобретена във Финландия преди много години. Финладците, разбира се, я използват, за да се стоплят през суровите зими, но също така и като средство за релаксация през цялата година. В действителност, във Финландия има повече от 3 милиона сауни при 5 милиона население! И така, какво предлага сауната?

  1. Намаляване на стреса: тъй като сауната е топло и тихо място, където никой не ви безпокои и можете лесно да се откъснете от ежедневния стрес. Затворете врата и преминете в друг свят на тишина и спокойствие. 
  2. Подобряване на съня: когато прекарвате време в сауната, в организма се секретират ендорфини, а телесната темпуратура се регулира. Това осигурява по-дълбок и по-спокоен сън. Много хора споделят за отличен сън след добра сесия в сауната.  
  3. Релаксация на мускулите: силната топлина, която се свързва с отделяне на ендорфини, спомага за облекчаване на артритната болка и дискомфорта в мускулите. Същевременно, повишаването на телесната температура води до разширяване на кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението. Това също допринася за облекчаване на мускулната болка. Много спортуващи хора отпочиват в сауната след тежка тренировка. 
  4. Социални контакти: освен всички тези ползи, сауната е и чудесна възможност да се видите с приятели и да срещнете нови хора. В това спокойно място можете да се отпуснете, разговаряйки с приятели.  

Затова, следващият път, вместо да гледате телевизия, обадете се на приятел и отидете на сауна!