My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Физическа активност

Упражнения под прикритие: шест забавни физически дейности

Физическата активност е човешка дейност, която предотвратява заболяванията, помага ви да спите по-добре и повишава енергията през деня. Въпреки тези широко признати ползи, не винаги е лесно да се упражнява физическа активност. За щастие, ако не предпочитате да тренирате 5 дни седмично във фитнес салона, има и други възможности. Всяка физическа активност изисква усилия, но не трябва да се приема като работа. И не трябва да се чувствате задължени, а по-скоро да искате да бъдете физически активни. Ето 6 начина, които ще ви помотнат да превърнете фитнеса в приятно занимание. 

  1. Свържете се с ентусиазиран приятел: намерете приятел, който да тренира с вас. Не който и да е, а изберете някой, който е енергичен, забавен и приятен за контакт. Общуването с него е основната мотивация, тренирането заедно е добавена полза. С изместването на фокуса от физическата активност към вашето приятелство, фитнесът става много по-лесен. Още по-добре би било, ако той или тя са по-запалени от вас, което ще ви стимулира и ще поддържа мотивацията ви.  
  2. Групови тренировки: класовете по фитнес са начин да тренирате с хора, които мислят като вас, в подходяща среда. Не е трудно да се намерят нескъпи, намиращи се наблизо места за тренировки,  включително йога, тай чи, стъпкова аеробика и плуване. Всички тези физически занимания спомагат за релаксация на тялото и подобряват гъвкавостта и мускулния тонус.
  3. Научете нов вид спорт: усвояването на нов вид спорт не само ще ви накара да се движите, но и ще ви помогне да придобиете нови умения и да се забавлявате. Изберете физическа активност, която е подходяща за възрастта ви, физическата ви форма и вкуса ви. Ако обичате ходенето и зелените пейзажи, защо не пробвате да играете голф? Ако предпочитате нещо по-динамично, което да правите заедно с партньора си, може би тенисът е подходящо занимание за вас. Нищо не губите, ако опитате!  
  4. Танцуване: танго, фокстрот или джайв са вашите стъпки към по-добро здраве! Танцуването е отличен начин за повишаване на издържливостта и подобряване на равновесието, а физическата активност е неразделна част от тази забавна дейност. Въпреки, че повечето хора не ги приемат като физически занимания, някои модерни танци, и особено зумба, съчетават аеробни движения с различни латино танци. Самото темпото на музиката е показателно за интензивното сърдечно-съдово натоварване при танцуване. Танцуването е еднакво полезно и за мъже и за жени...ваш ред е, господа!
  5. Включете и децата: ще се учудите колко е лесно да откъснете децата си от техните мобилни телефони и компютри, като им предложите игра на баскетбол, футбол или тенис. Децата обичат да показват на родителите си какво умеят да правят. По-големите деца не са толкова ентусиазирани, но веднъж отърсили се от съмненията доколко е „яко“, те също се забавляват много. Самият стремеж да не изоставате от децата в играта представлява сериозно сърдечно-съдово натоварване. Внимавайте обаче да не прекалите. Разтягания, навяхвания и падания се случват по-лесно когато сте уморени. Ако децата се запалят, можете да формирате отбори и да превърнете играта в ежеседмично състезание, да провеждате тренировки, и дори да учредите награди за победителите в края на „шампионата“.   
  6. Видео игри: Физическата активност при тях не е толкова изразена, но зависи от избраната видео игра. Както в живота, статичните видео игри като пасианс и шах са пасивни занимания Геймърството обаче става активно с появата на конзолата Wii за видео игри през 2006 година. Едно от първите Wii заглавия − Wii спортове, позволява на играчите да играят тенис и бокс. При Wii тенис се изразходват 179 калории на час, а при Wii бокс, 174 калории. В сравнение със същите игри в реалния живот видео игрите по-малко активни: при реалния тенис се изразходват 318 калории на час, а при удряне на боксова круша 382 калории. Въпреки това, макар и наполовина по-малко активни, тези игри са по-полезни от натискане на копчетата на дистанционното. Предлаганите игри с фитнес и танци също са популярни, а други производители на конзоли, като Майкрософт, са внедрили детектори за контрол на движенията ((напр. Kinect) в своите продукти.  
  7. Видео игри: Физическата активност при тях не е толкова изразена, но зависи от избраната видео игра. Както в живота, статичните видео игри като пасианс и шах са пасивни занимания Геймърството обаче става активно с появата на конзолата Wii за видео игри през 2006 година. Едно от първите Wii заглавия − Wii спортове, позволява на играчите да играят тенис и бокс. При Wii тенис се изразходват 179 калории на час, а при Wii бокс, 174 калории. В сравнение със същите игри в реалния живот видео игрите са по-малко активни: при реалния тенис се изразходват 318 калории на час, а при удряне на боксова круша 382 калории. Въпреки това, макар и наполовина по-малко активни, тези игри са по-полезни от натискане на копчетата на дистанционното. Предлаганите игри с фитнес и танци също са популярни, а други производители на конзоли, като Майкрософт, са внедрили детектори за контрол на движенията (напр. Kinect) в своите продукти.