My Health Partner Logo
Физическа активност

Физическа активност при депресия

Депресията може да ви накара да се чувствате отпаднали и да оставите физическата активност на заден план във вашия списък на приоритети. Интересното е, че редовната физическа активност е фактор, който силно повишава настроението и може да подобри значимо симптомите на депресия. Ако отдавна не сте спортували, решението е постепенно възобновяване на физическата активност. 

Упражнения, които помагат в борбата с депресията

Йога

Практикуването на йога подобрява гъвкавостта и укрепва силите. Тя може да бъде чудесен начин за отвличане на вниманието от негативните мисли.   

Тай-чи

Бавните, плавни движения на тази източна школа за гимнастика могат да ви помогнат да се освободите от депресията. Това, че тай чи често се изпълнява групово, добавя социален елемент, което е полезно за много хора, страдащи от депресия.   

Ходене

Ходенето е най-лесния начин за откъсване от заседналия начин на живот. Депресията често ви оставя сами да се справяте с негативните мисли. Вместо това, грабнете якето, излезте навън и се разходете на чист въздух. Може да се обадите и на приятел за компания.

Дейности на открито

Работа в градината, игра на топка с децата или внуците или чистене на сняг са все неща, които ще ви накарат да излезете навън и още по-важно, настрана от мислите в главата ви. Излагането на слънце също така повишава нивата на серотонин и повдига цялостното настроение. 

Бягане

Бягането предизвиква освобождаване на серотонин в мозъка, който действа като естествен морфин, водейки до чувство на радост и благосъстояние. Това може да бъде много ефективно средство срещу лошо настроение.  
Вдигане на тежести
Виждайки как вашето тяло става здраво и изваяно е страхотно усещане. Започнете бавно, и се консултирайте с професионален треньор, ако е необходимо.  

Чувствата на депресия често съвпадат със зимните месеци. Запознайте се с този наръчник за ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРЕЗ ЗИМАТА.