My Health Partner Logo
Холестерол
Здравословно хранене

3 добри причини да готвите със сезонни продукти

 

1. Разнообразно и балансирано хранене

 

Консумирането на сезонни продукти ви дава възможност да разнообразите храненето си и да си осигурите редовен прием на хранителни вещества през цялата година. Същевременно можете да разнообразите и вкуса на храната. Един от начините е да се стремите ястията винаги да съдържат 2 до 3 продукти с различен цвят, като комбинирате наличните сезонни зеленчуци и плодове. Очите ви, вкуса ви и здравето ви ще бъдат възхитени!

Сезонното хранене е полезно за околната среда: на колкото по-малко разстояние се транспортират продуктите, толкова по-малко е замърсяването на моретата и въздуха по местата, през които минават. Колкото по-дълго един плод узрява под слънчевите лъчи, било на открито или в оранжерия, толкова по-малко енергия от въглища или атомни централи поема, и толкова по-малка обработка изисква.

2. Отлични хранителни ползи

Природата си знае работата – тя ни дава навреме това, от което нашето тяло се нуждае! 


През зимата, когато слънцето се скрие температурите се понижават. За да се справят с това, тялото и имунната система имат специфични потребности, в това число нужда от повече енергия. Това е добре, тъй като сезонът предлага богати на минерали зеленчуци, цитрусови плодове с много витамин С и още по-богати източници на енергия като животински продукти. 


От друга страна, най-топлите дни през лятото водят до обезводняване, а слънчевите лъчи могат да имат вреден ефект върху кожата. И отново сезонът ви осигурява това, от което се нуждаете: плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, като дини, маруля, краставици или нектарини. Освен това, летните плодове, като череши и ягоди, са известни със своите антиоксидантни свойства. 


За оптимален прием на хранителни вещества, яжте плодовете и зеленчуците необелени, тъй като кората съдържа най-много оксиданти и фибри. Но извън сезона, в производството на някои зеленчуци и плодове могат да бъдат използвани пестициди. Не забравяйте да миете добре плодовете и зеленчуците, за да отстраните пестицидите. Можете също да купувате органични продукти, за да ги избегнете. 

3. Ненадминат вкус


Плодовете и зеленчуците са много по-вкусни, когато зреят на слънце вместо на изкуствена светлина. Те са много по-вкусни и от продуктите, които узряват по време на транспортирането или след като напуснат хладилниците в супермаркетите. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-рано ще бъдат откъснати; т.е. твърде рано и вкусът им няма да бъде този, който очаквате – зимните домати са добър пример. Това е особено важно, когато „трябва“ да се придържате към някои правила в храненето. Вкусът е важен и храната не трябва да се нуждае от допълнително подправяне, например, добавяне на сол.

Сезонност на храните

Европа
Есен Зима Пролет Лято

Тиква
Ряпа
Круша

Маракуя
Клементина
Моркови
Киви
Аспержи
Ягоди
Домати
Царевица
Патладжан
Азия
Есен Зима Пролет Лято

Джинджифил
Листово зеле
Китайска круша 

Японска мушмула
Киви
Кумкуат 
Китайска ягода

Броколи
Китайска ягоза
Личи 
Царевица
Маслен боб
Бамя
Южна Америка
Есен Зима Пролет Лято

Черимоя
Люцерна
Мандарини 

Чери
Кашу
Асаи 
Киви
Нар 
Ябълки
Клементина
Авокадо

Като цяло, готвенето със сезонни продукти ви осигурява здравословно и разнообразно хранене и ястия, които никога не ви омръзват!