My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Супа Баксо с кюфтета от свинско месо и раци

Супа Баксо с кюфтета от свинско месо и рациimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка10 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне30 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАзия

Съставки за 4 души:

 Кюфтета:
  • 200 г смляно свинско месо 
  • 200 г месо от раци
  • 3 супени лъжици брашно
  • 2 стръка див лук или 1 стрък зелен лук
  • 1/2 кубче пилешки бульон
  • черен пипер

Бульон:
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 1 литър вода
  • 1 стрък лимонова трева
  • ½ червена чушка чили
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 чаена лъжичка черен пипер

За гарниране: 
  • Няколко листа от кориандър
  • 1 супена лъжица сусамово семе

Рецепта:

 За сместа за кюфтета: 

  • Нарежете зеления лук и натрошете кубчето бульон. 
  • Смесете смляното свинско месо, месото от раци, нарязания на ситно див лук, брашното, натрошеното кубче бульон, солта и черния пипер.  
  • Ако сместа изглежда твърде рядка, добавете малко брашно. То ще поеме влагата от рачешкото месо и ще обедени отделните частици.

За бульона:

  • Нарежете чушката чили и дивия лук. Нарежете стръка лимонова трева на три части.  
  • Сложете бульона, водата, чушката чили, дивия лук и парчетата лимонова трева да заврат. Оставете ги да къкрят на слаб огън за 10 минути. 


Приготвяне на кюфтетата: 

  • Оформете топки от охладената смес. 
  • Намалете огъня и оставете кюфтетата да се задушат за 10 минути. Когато са готови те изплуват на повърхността.
  • Залейте кюфтетата с горещ бульон и поръсете с листа от кориандър и сусамово семе. 

 

Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
270.2 Kcal 13.4 g 0.9 g 15.1 g 4.7 g 0.7 g 1.6 g 503.2 g

 

Съвети за здравословно хранене:

За по-балансирано и пълноценно ястие, към бульона могат да се прибавят бамбукови филизи, черни гъби и нудъли.

Избягвайте да използвате готови бульони, които често са много солени. Можете да приготвите бульон като запържите пилешки фенер с плънка от ароматни треви и го оставите да ври на слаб огън във вода за около 45 минути.