My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Тарт с дюли

  Тарт с дюлиimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка30 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне50 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЛатинска Америка

Съставки за 4 души:

  • 90 г брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 40 г масло
  • 20 г захар
  • кората на един лимон
  • 1 яйце
  • 150 г мармалад от дюли (или гуава)  

Рецепта:

  • В купа на кухнески робот смесете брашното, бакпулвера, захарта и лимоновата кора и разбъркайте до получаване на смес с вид на пясък.  
  • Добавете яйцето и продължете да бъркате, докато се усвои. Сложете сместа в хладилник за 30 минути.
  • Разстелете ⅔ от тестото във форма за пай. Поставете я в хладилника. 
  • Нарежете мармалада от дюли (или гуава) на малки парченца и го загрейте на слаб огън в съд с 2 супени лъжици вода. Разбърквайте постоянно до пълно разтваряне и образуване на гъст конфитюр. Свалете го от огъня и го оставете да се охлади. 
  • Загрейте предварително фурната до 180˚C.
  • Извадете тестото от хладилника и го покрийте равномерно с получения конфитюр. 
  • Разстелете останалото тесто и го нарежете на лентички с ширина 1 см. Покрийте пая с лентите тесто, като оформите решетка. 
  • Внимателно притиснете крайщата. 
  • Печете в нагорещена фурна около 40 минути до златисто-кафяв цвят на тестото. 
  • Оставете плодовия сладкиш да изстине във формата преди да го сервирате.  
 
Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
216.2 Kcal 27.0 g 8.0 g 9.7 g 6.0 g 0.1 g 1.8 g 101.5 g

Съвети за здравословно хранене:

Този плодов тарт трябва да се консумира от време на време1 тъй като съдържа много захар. За предпочитане е тестото да бъде приготвяно с пълнозърнесто брашно за осигуряване на повече фибри и забавяне на повишаването на кръвната захар след хранене.