My Health Partner Logo
Диабет
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Кейк с маниока

Кейк с маниокаimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка30 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне80 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАзия

Съставки за 4 души:

  •  225 г замразен настърган корен от маниока (от специализирани магазини) или пресен, предварително накиснат във вода за 2-3 часа
  • 75 мл кокосово мляко
  • 20 г захар 
  • 25 г жълт боб мунг
  • 1 чаена лъжичка нашисте от тапиока
  • 1 чаена лъжичка подсладено кондензирано мляко 
  • 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 1 щипка сол
 

Рецепта:

Ако използвате свежа маниока:
  • Нарежете и обелете корена, като отстраните кората на дълбочина. 
  • Накиснете го в слабо подсолена вода за няколко часа. 
  • Настържете маниоката и отделете сока. 
  • Оставете сокът да се утаи и го прецедете, за да вземете утаилите се на дъното частици. Те ще се използват после в кейка заедно с настърганата маниока.

Ако използвате замразена маниока: 
  • Размразете маниоката в голям съд.
  • Загрейте предварително фурната до 180°C.
  • Почистете мунг боба от шушулките. 
  • Накиснете бобовите зърна (жълти) във вода за 1 час.
  • Сварете бобовите зърна в тенджера с вода (покрити с 1 см вода) за 20 минути. Внимавайте да не залепнат по дъното.
  • Пюрирайте сварения боб.
  • Смесете в купа кокосовото мляко, пюрето от мунг боб и маниоката. 
  • Добавете захар, екстракт от ванилия, нишестето от тапиока и щипка сол.
  • Смесете до получаване на хомогенна паста. 
  • Излейте сместа в намазнена форма и я печете 1 час при 180°C на средна височина във фурната. 
  • Оставете кейка да се поохлади преди да го извадите от формата за печене. 
  • Сервирайте го топъл.
 
Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g)

Omega

3 (g)

Fibers (g) Sodium (mg)
162,7 1,6 29,7 7,3 3,8 3,2 0,0 1,5 64

 

Съвети за здравословно хранене:

Маниоката е храна, съдържаща нишисте и има своето място в балансираното хранене. Този кейк е подходящ за закуска или за следобедна закуска заедно с пресен плод.