My Health Partner Logo
Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония

Кокосов ориз

 Кокосов оризimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка10 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне60 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЛатинска Америка

Съставки за 4 души:

  • 100 мл кокосово мляко
  • 125 г дългозърнест бял ориз 
  • 1/4 чаша вода
  • 50 г сушено грозде
  • 1/2 чаша неподсладен настърган кокосов орех 
  • 20 г кафява захар
  • сол и черен пипер на вкус

Рецепта:

  • Налейте част от кокосовото мляко в тиган и го загрейте на слаб огън, като разбърквате по дъното на тигана с дървена лъжица. 
  • С редуциране на течността тя се сгъстява и кокосовото масло започва да се отделя от млякото. 
  • Продължете да разбърквате до получаване на гъста маса, в която има малки парченца.   
  • Когато парченцата покафенеят, добавете остатъка от кокосовото мляко, водата, ориза, сушеното грозде, захарта, солта и черния пипер.
  • Оставете сместа да къкри под капак, докато течността се изпари и оризът се свари.  
  • Ако течността се изпари, но оризът не е напълно сварен, добавете малко вода.
  • През това време препечете настъргания кокосов орех в сух тиган на средно силен огън. 
  • Бъркайте постоянно, за да избегнете прегаряне. 
  • Добавете кокосовия орех към ориза и проверете на вкус. 
  • Да ви е сладко!
 
Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
245,8 3,2 38,4 13,3 8,3 7,1 0,0 1,6 67,5

Съвети за здравословно хранене:

За още по-добър баланс, използвайте пълнозърнест ориз за тази рецепта.