Пилешко с лимонова трева
Време за подготовка15 минути
Време за приготвяне15 минути
Порции4
ОтАзия
Съставки за 4 души:
- 4 пилешки бутчета
- 2 стръка свежа лимонова трева
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 1 брой лук шалот
- 1 чаена лъжичка сос нуок мам
- 1 чаена лъжичка соев сос
- 1 супена лъжица оризов оцет
- 2 супени лъжици мед
- 4 супени лъжици вода
- черен пипер
- 1 супена лъжица нарязани на ситно листа кориандър
- 100 г бял ориз
- 200 г замразен зелен боб
Рецепта:
- Загрейте предварително фурната до 240°C.
- Измийте лимонената трева. Отстранете горните люспи и нарежете на ситно бялата част от стеблото (близко до грудката).
- Смесете в купа соса нуок мам, соевия сос, захарта, оризовия оцет и водата. Добавете нарязаната лимонова трева, нарязания лук и пресования чесън.
- Залейте пилешкото месо с тази марината и оставете на хладно място за 2 часа.
- Печете пилешкото месо 40 минути, като го обърнете веднъж.
- На всеки 15 минути мажете пилето с маринатата. Ако течността се изпари преди да е готово, добавете малко гореща вода.
- Накрая поръсете с нарязаните листа от кориандър.
- Сварете ориза и зеления боб във вряща вода. Сервирайте ги като гарнитура.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
479,3 | 42,5 | 33,8 | 7,5 | 18,7 | 6,8 | 0,3 | 2,8 | 347 |
Съвети за здравословно хранене:
Можете да запазите горната част от лимоновата кора (зелената част) за подправяне на супи. Добре е при готвене да овкусявате течността или ястията с ароматни треви и подправки, за да намалите употребата на сол.