My Health Partner Logo

Пилешко с лимонова трева

 Пилешко с лимонова треваimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка15 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне15 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАзия

Съставки за 4 души:

  •  4 пилешки бутчета
  • 2 стръка свежа лимонова трева
  • 2 скилидки чесън, накълцани
  • 1 брой лук шалот
  • 1 чаена лъжичка сос нуок мам
  • 1 чаена лъжичка соев сос 
  • 1 супена лъжица оризов оцет 
  • 2 супени лъжици мед
  • 4 супени лъжици вода
  • черен пипер
  • 1 супена лъжица нарязани на ситно листа кориандър
  • 100 г бял ориз
  • 200 г замразен зелен боб
 

Рецепта:

  •  Загрейте предварително фурната до 240°C.
  • Измийте лимонената трева. Отстранете горните люспи и нарежете на ситно бялата част от стеблото (близко до грудката). 
  • Смесете в купа соса нуок мам, соевия сос, захарта, оризовия оцет и водата. Добавете нарязаната лимонова трева, нарязания лук и пресования чесън.
  • Залейте пилешкото месо с тази марината и оставете на хладно място за 2 часа.  
  • Печете пилешкото месо 40 минути, като го обърнете веднъж.   
  • На всеки 15 минути мажете пилето с маринатата. Ако течността се изпари преди да е готово, добавете малко гореща вода. 
  • Накрая поръсете с нарязаните листа от кориандър. 
  • Сварете ориза и зеления боб във вряща вода. Сервирайте ги като гарнитура. 
 
Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
479,3 42,5 33,8 7,5 18,7 6,8 0,3 2,8 347

 

Съвети за здравословно хранене:

Можете да запазите горната част от лимоновата кора (зелената част) за подправяне на супи. Добре е при готвене да овкусявате течността или ястията с ароматни треви и подправки, за да намалите употребата на сол.