Диабет
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония
Кейк с маниока
Време за подготовка30 минути
Време за приготвяне80 минути
Порции4
ОтАзия
Съставки за 4 души:
- 225 г замразен настърган корен от маниока (от специализирани магазини) или пресен, предварително накиснат във вода за 2-3 часа
- 75 мл кокосово мляко
- 20 г захар
- 25 г жълт боб мунг
- 1 чаена лъжичка нашисте от тапиока
- 1 чаена лъжичка подсладено кондензирано мляко
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 щипка сол
Рецепта:
Ако използвате свежа маниока:
- Нарежете и обелете корена, като отстраните кората на дълбочина.
- Накиснете го в слабо подсолена вода за няколко часа.
- Настържете маниоката и отделете сока.
- Оставете сокът да се утаи и го прецедете, за да вземете утаилите се на дъното частици. Те ще се използват после в кейка заедно с настърганата маниока.
Ако използвате замразена маниока:
- Размразете маниоката в голям съд.
- Загрейте предварително фурната до 180°C.
- Почистете мунг боба от шушулките.
- Накиснете бобовите зърна (жълти) във вода за 1 час.
- Сварете бобовите зърна в тенджера с вода (покрити с 1 см вода) за 20 минути. Внимавайте да не залепнат по дъното.
- Пюрирайте сварения боб.
- Смесете в купа кокосовото мляко, пюрето от мунг боб и маниоката.
- Добавете захар, екстракт от ванилия, нишестето от тапиока и щипка сол.
- Смесете до получаване на хомогенна паста.
- Излейте сместа в намазнена форма и я печете 1 час при 180°C на средна височина във фурната.
- Оставете кейка да се поохлади преди да го извадите от формата за печене.
- Сервирайте го топъл.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) |
Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
162,7 | 1,6 | 29,7 | 7,3 | 3,8 | 3,2 | 0,0 | 1,5 | 64 |
Съвети за здравословно хранене:
Маниоката е храна, съдържаща нишисте и има своето място в балансираното хранене. Този кейк е подходящ за закуска или за следобедна закуска заедно с пресен плод.