My Health Partner Logo
Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония

Ризото с броколи

   Ризото с броколиimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка50 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне50 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЕвропа

Съставки за 4 души:

  • 450 г късозърнест ориз (или ориз за ризото) 
  • 150 г листа от рапини (наричани още броколи рабе или италиански броколи; може да се използва и друг вид)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 5 супени лъжици зехтин 
  • 1 кубче бульон
  • сол, черен пипер
 

Рецепта:

  • Измийте добре броколите. Бланширайте ги във вряща подсолена вода. Те трябва да останат твърди. Отцедете ги и ги оставете настрани.  
  • Сложете 1.5 литра вода да заври с кубчето бульон на средно силен огън. 
  • Загрейте зехтина в тиган, добавете ситно нарязания лук и пресования чесън.  
  • Прибавете суровия ориз и го сотирайте. Той трябва да стане прозрачен. 
  • Добавете бульона, броколите, захлупете и гответе 15 минути. 
  • Ако е необходимо, добавете вода, за да се запази оризът мек.

 

Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
303,1 4,8 39,1 1,7 13,5 1,7 0,1 2,1 318,0

 

Съвети за здравословно хранене:

Броколите се предлагат през по-голявата част от годината. Те се съчетават добре с много съдържащи скорбяла храни. Времето за готвене трябва да бъде кратко, за да останат твърди.