Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония
Ризото с броколи
Време за подготовка50 минути
Време за приготвяне50 минути
Порции4
ОтЕвропа
Съставки за 4 души:
- 450 г късозърнест ориз (или ориз за ризото)
- 150 г листа от рапини (наричани още броколи рабе или италиански броколи; може да се използва и друг вид)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 5 супени лъжици зехтин
- 1 кубче бульон
- сол, черен пипер
Рецепта:
- Измийте добре броколите. Бланширайте ги във вряща подсолена вода. Те трябва да останат твърди. Отцедете ги и ги оставете настрани.
- Сложете 1.5 литра вода да заври с кубчето бульон на средно силен огън.
- Загрейте зехтина в тиган, добавете ситно нарязания лук и пресования чесън.
- Прибавете суровия ориз и го сотирайте. Той трябва да стане прозрачен.
- Добавете бульона, броколите, захлупете и гответе 15 минути.
- Ако е необходимо, добавете вода, за да се запази оризът мек.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
303,1 | 4,8 | 39,1 | 1,7 | 13,5 | 1,7 | 0,1 | 2,1 | 318,0 |
Съвети за здравословно хранене:
Броколите се предлагат през по-голявата част от годината. Те се съчетават добре с много съдържащи скорбяла храни. Времето за готвене трябва да бъде кратко, за да останат твърди.