Диабет
Сърдечна недостатъчност
Холестерол
Ангина пекторис
Хипертония
Кокосов ориз
Време за подготовка10 минути
Време за приготвяне60 минути
Порции4
ОтЛатинска Америка
Съставки за 4 души:
- 100 мл кокосово мляко
- 125 г дългозърнест бял ориз
- 1/4 чаша вода
- 50 г сушено грозде
- 1/2 чаша неподсладен настърган кокосов орех
- 20 г кафява захар
- сол и черен пипер на вкус
Рецепта:
- Налейте част от кокосовото мляко в тиган и го загрейте на слаб огън, като разбърквате по дъното на тигана с дървена лъжица.
- С редуциране на течността тя се сгъстява и кокосовото масло започва да се отделя от млякото.
- Продължете да разбърквате до получаване на гъста маса, в която има малки парченца.
- Когато парченцата покафенеят, добавете остатъка от кокосовото мляко, водата, ориза, сушеното грозде, захарта, солта и черния пипер.
- Оставете сместа да къкри под капак, докато течността се изпари и оризът се свари.
- Ако течността се изпари, но оризът не е напълно сварен, добавете малко вода.
- През това време препечете настъргания кокосов орех в сух тиган на средно силен огън.
- Бъркайте постоянно, за да избегнете прегаряне.
- Добавете кокосовия орех към ориза и проверете на вкус.
- Да ви е сладко!
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
245,8 | 3,2 | 38,4 | 13,3 | 8,3 | 7,1 | 0,0 | 1,6 | 67,5 |
Съвети за здравословно хранене:
За още по-добър баланс, използвайте пълнозърнест ориз за тази рецепта.