My Health Partner Logo
Релаксация

Как да спрете пушенето по най-добрия начин

Доказано е и е широко известно, че тютюнопушенето е вредно за здравето и води до хронични заболявания и по-конкретно рак.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ, ДИАБЕТ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Всяка изпушена цигара предизвиква повишаване на артериалното налягане за 20 до 40 минути, както и на сърдечната честота с около 40%.2 Това повишаване на артериалното налягане в дългосрочен план води до преждевременно изтощаване на сърцето и отслабване на стените на артериите. Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пушачи, е два пъти по-голям от този при непушачи, като пушачите са с намален сърдечен и дихателен капацитет при усилие 

Няколко проучвания също са показали, че пушачите са изложение на по-висок риск от развитие на диабет тип 2.4

КАК ДА СПРЕТЕ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО НАПЪЛНО СПОКОЙНО? 

Това е въпросът, който много пушачи си задават. Данните показват, че през последните 12 месеца 40% от пушачите по света са се опитали да оставят цигарите. Тогава, защо не и вие? 

1. Решение, което може да се планира. 

Важно е предварително да определите дата за спиране на пушенето, без да чакате „подходящото време“. Определете план за действие в движение: 

  • Отървете се от всички цигари и запалки, за да избегнете изкушенията. 
  • Не се подвеждайте с бързо дръпване „само веднъж“.  
  • Информирайте хората около вас за вашето решение; помолете пушачите да не пушат във ваше присъстивие. 
  • Променете обичайните си навици, като заместите „рефлекса за пушене“ с друг, като ластична лента на китката и избягване на места и ситуации, където сте пушили. 
  • Дръжте съзнанието си ангажирано, като си поговорите с колегите или прочетете няколко страници от книга. Обикновено, силният позив за пушене трае до 5 минути.  

2. Храната, силен съюзник 

Повишеният апетит е един от симптомите при спиране на тютюнопушенето. За да противодействате на потенциалното наддаване на тегло, трябва да спазвате балансирана и адаптирана диета, съчетана с редовна физическа активност.   

  • За да „имитирате“ поведенческия навик да имате цигара в устата, разделете дневния прием на храна на няколко по-малки хранения и закуски вместо на 3 основни хранения.  
  • Изберете зравословни закуски: пресен плод с няколко бадема или извара с компот.  
  • Разчитайте на протеини от растителна храна и фибри за усещане на засищане.
  • Борете се сумората и липсата на мотивация като консумирате храни богати на витамин С (цитрусови плодове, киви, сурови чушки идр.) и магнезий (семена от маслени култури, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, някои видове минерална вода и др.). 

Освен това, можеге да използвате заместители на никотина за намаляване на симптомите на отнемане, или да потърсите по-естествени решения, като хомеопатия...хипноза.