My Health Partner Logo
Релаксация

Преборете се с тревожността с натурални чайове

Натуралните чайове се използват от хилядолетия в борбата с тревожността и за постигане на релаксация. Те са били използвани в спиритуални церемонии и ритуали, както и за лечебни цели в медицината. Днес натуралните чайове са познати с техните успокоителни свойства. Дори обикновеният чай има полезни ефекти. Въпреки наличието на кофеин, същият стимулант като в кафето, за разлика от него обикновеният чай не предизвиква тревожност и стрес. Затова, нашият съвет е: пийте чай, а не кафе!

Чай от пасифлора

Passiflora incarnata, дошла от Перу през 17-ти век, е наречена така от мисионерите поради приликата на разперените листа на растението с разпятието на Христос. Първоначално използвана като седиращо средство от коренното население, в Европа тя е била използвана за лечение на тревожност в продължение на няколко века. Днес се счита, че пасифлората спомага за облекчаване на тревожност, безсъние и други нарушения на нервната система. Някои проучвания показват, че под формата на чай за лечение на тревожност, пасифлората подобрява качеството на съня в рамките на седем дни. Съветваме ви да започнете с малки дози, и да коригирате дозата в зависимост от наблюдаваните ефекти в хода на лечението.

Чай от кава-кава
Кава-кава е може би една от познатите билки с най-мощен успокояващ ефект, и усещането за релаксация настъпва почти незабавно след изпиване на чая. Купувайте чая от кава-кава от специализирани магазини, тъй като качеството е важно за облекчаване на тревожността; чаят, предлаган в магазините за хранителни продукти не е достатъчно силен. За допълнителен ефект можете да добавите малко кокосово мляко. Чаят не води до привикване, но ви съветваме да информирате вашия лекар, че пиете чай от кава-кава, за да бъдат избегнати потенциални взаимодействия с някои лекарства като бензодиазепини. 

Чай от корен на валериана
Хипократ е предписвал чай от корен на валериана за лечение на пациенти, страдащи от безсъние. Този чай помага за намаляване на физическите последици от тревожността и стимулира естествения механизъм на възникване на съня. Но бъдете внимателни: прекомерните количества могат да причинят летаргия. Както при чая от пасифлора, трябва да започнете с по-ниски дози, като впоследствие ги коригирате при необходимост.

Други чайове за намаляване на тревожността

  • Синя върбинка: намалява проблемите със съня и помага за успокояване на нервната система. 
  • Котешка трева: тази билка облекчава симптомите на тревожност, намалява мускулното напрежение и помага за заспиване. 
  • Лайка: освен, че намалява леките симптоми на тревожност, лайката помага за облекчаване на стомашна болка. Можете да добавите лайка във ваната, което е отлично средство за релаксация и облекчаване на състояния като екзема.   
  • Зелен чай: съдържа теанин, аминокиселина, която стимулира релаксацията. Внимавайте какъв вид зелен чай купувате, тъй като има обикновени видове и видове без кофеин. Последните са по-добри за релаксация.