My Health Partner Logo
Физическа активност

Съвети за физическа активност за хора с високо кръвно налягане

Превръщането на физическата активност в навик спомага за понижаване на кръвното налягане. Тя ви зарежда с повече енергия и е отличен начин за справяне със стреса и за подобряване на настроението. Ако все още не упражнявате физическа активност, консултирайте се с Вашия лекар. Той или тя ще провери, дали сте готови за физическо натоварване. Тъй като активният начин на живот е полезен за кръвното ви налягане, вашият лекар със сигурност ще ви подкрепи. 
 
Можете да упражнявате всяка физическа активност, която ви харесва, и не е необходимо да посещавате гимнастически салон. След като се движите и карате сърцето си да бие по-бързо и да дишате по-дълбоко, физическата активност е полезна за вас. Това включва бързо ходене, джогинг, плуване, вдигане на тежести или работа в градината. 


За да си изберете вид физическа активност, задайте си следните въпроси:

  • Кои спортове изглеждат приятни?
  • С други хора ли искам да спортувам или сам?  

 

Има три основни вида физически упражнения: 

  • Сърдечно-съдовите, или аеробни упражнения спомагат за понижаване на кръвното налягане и за укрепване на сърцето. Примери за такива упражнения са ходене, джогинг,  скачане на въже, колоездене (стационарно колело или велосипед), каране на ски по пресечен терен, пързаляне с кънки, упражнения с високо или ниско аеробно натоварване, плуване, водна аеробика. 
  • Силовите тренировки изграждат силни мускули и помагат за изгаряне на повече калории през деня. Освен това, те са полезни за ставите и мускулите. 
  • Упражненията за разтягане подобряват гъвкавостта и движенията, което допринася за избягване на падания и наранявания.  

 

Как да се придържате към физическата активност: 

  • Направете я забавна! Вероятността да се придържате към нея е по-голяма, ако тя ви доставя явно удоволствие. 
  • Включете физическата активност в ежедневните си дейности. Планирайте предварително време за нея и го отбелязвайте в дневника на задачите за деня. 
  • Намерете приятел, с когото да спортувате заедно. Това повишава мотивацията и винаги е по-приятно. 

Редовната физическа активност е едно от най-добрите неща, които можете да направите за кръвното си налягане. Консултирайте се с вашия лекар относно допустимите граници на физическо натоварване.