My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Физическа активност

Физическа активност и процес на стареене

Поддържането на редовна физическа активност ще ви помогне да запазите здравето, енергията и независимостта си след като се пенсионирате. Много хора над 65 години не се движат достатъчно през по-голямата част от деня, прекарвайки часове седнали или легнали, поради което тази възрастова група хора са с най-заседнал начин на живот. Тези липса на физическа активност има своята цена: по-чести падания, затлъстяване, сърдечни заболявания и преждевременна смърт в сравнение с общата популация. 

С напредване на възрастта, поддържането на физическа активност става още по-важно, тъй като обездвижването се свързва с недобро здраве и зависимост от други хора. Хората в старческа възраст със затруднено движение не могат да играят с внуците, да отидат до магазина или да се срещат с приятели, като всички тези проблеми влошават тяхното качество на живот. 

Но в напреднала възраст, физическата активност не означава задължително правене на упражнения. Всяко нещо което ви кара да се движите е от полза, независимо дали изисква усилие (например, развлекателен спорт) или не (ходене, работа в градината). Опитайте се да правите нещо всеки ден, като се стремите да достигнете 2.5 часа или повече дневно. Кратките физически дейности са напълно приемливи; целта е движение, а не интензивни упражнения, които повишават прекомерно сърдечната честота.  

Примерите за подходяща (умерено интензивна) аеробна физическа активност включват:  

  • Бързо ходене
  • Водна аеробика
  • Каране на колело по равен или леко наклонен терен  
  • Тенис по двойки
  • Косене с косачка

Извън времето, отделено за активна физическа дейност, намалете времето, прекарано в седнало положение през деня. Това не означава да избягвате да гледате телевизия, да работите на компютъра, да шофирате, да четете, да поговорите или да слушате музика с близките ви хора. А просто, че не трябва да прекарвате дълги периоди от време без движение; раздвижете се малко; например, станете и си направете кафе, разходете кучето, пуснете една пералня, обадете се по телефона, напишете писмо и др. След това, ако искате се върнете към това, което сте правили. Каквато и физическа дейност да изберете, ако тя ви достава удоволствие, сте на прав път!