3 добри причини да готвите със сезонни продукти
1. Разнообразно и балансирано хранене
Консумирането на сезонни продукти ви дава възможност да разнообразите храненето си и да си осигурите редовен прием на хранителни вещества през цялата година. Същевременно можете да разнообразите и вкуса на храната. Един от начините е да се стремите ястията винаги да съдържат 2 до 3 продукти с различен цвят, като комбинирате наличните сезонни зеленчуци и плодове. Очите ви, вкуса ви и здравето ви ще бъдат възхитени!
Сезонното хранене е полезно за околната среда: на колкото по-малко разстояние се транспортират продуктите, толкова по-малко е замърсяването на моретата и въздуха по местата, през които минават. Колкото по-дълго един плод узрява под слънчевите лъчи, било на открито или в оранжерия, толкова по-малко енергия от въглища или атомни централи поема, и толкова по-малка обработка изисква.
2. Отлични хранителни ползи
Природата си знае работата – тя ни дава навреме това, от което нашето тяло се нуждае!
През зимата, когато слънцето се скрие температурите се понижават. За да се справят с това, тялото и имунната система имат специфични потребности, в това число нужда от повече енергия. Това е добре, тъй като сезонът предлага богати на минерали зеленчуци, цитрусови плодове с много витамин С и още по-богати източници на енергия като животински продукти.
От друга страна, най-топлите дни през лятото водят до обезводняване, а слънчевите лъчи могат да имат вреден ефект върху кожата. И отново сезонът ви осигурява това, от което се нуждаете: плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, като дини, маруля, краставици или нектарини. Освен това, летните плодове, като череши и ягоди, са известни със своите антиоксидантни свойства.
За оптимален прием на хранителни вещества, яжте плодовете и зеленчуците необелени, тъй като кората съдържа най-много оксиданти и фибри. Но извън сезона, в производството на някои зеленчуци и плодове могат да бъдат използвани пестициди. Не забравяйте да миете добре плодовете и зеленчуците, за да отстраните пестицидите. Можете също да купувате органични продукти, за да ги избегнете.
3. Ненадминат вкус
Плодовете и зеленчуците са много по-вкусни, когато зреят на слънце вместо на изкуствена светлина. Те са много по-вкусни и от продуктите, които узряват по време на транспортирането или след като напуснат хладилниците в супермаркетите. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-рано ще бъдат откъснати; т.е. твърде рано и вкусът им няма да бъде този, който очаквате – зимните домати са добър пример. Това е особено важно, когато „трябва“ да се придържате към някои правила в храненето. Вкусът е важен и храната не трябва да се нуждае от допълнително подправяне, например, добавяне на сол.
Сезонност на храните
Европа
Есен | Зима | Пролет | Лято |
Тиква |
Маракуя Клементина Моркови |
Киви Аспержи Ягоди |
Домати Царевица Патладжан |
Азия
Есен | Зима | Пролет | Лято |
Джинджифил |
Японска мушмула |
Броколи Китайска ягоза Личи |
Царевица Маслен боб Бамя |
Южна Америка
Есен | Зима | Пролет | Лято |
Черимоя |
Чери Кашу Асаи |
Киви Нар |
Ябълки Клементина Авокадо |
Като цяло, готвенето със сезонни продукти ви осигурява здравословно и разнообразно хранене и ястия, които никога не ви омръзват!