My Health Partner Logo
Релаксация

10 съвета за релаксация

Отпуснете се, поемете дъх. Хората често мислят, че трябва да прекарват часове в спа центъра или седмици на почивка, за да релаксират. Това може да стане по-бързо, отколкото си мислите! Всеки един от следващите 10 съвета може да ви помоггне да се отпуснете в рамките на по-малко от 15 минути. Избирайте си един всеки ден! 

  1. Дишайте дълбоко. Останете 5 минути в покой, за да се концентрирате върху дишането си. Затворете очи, седнете изправени и сложете едната си ръка на корема. Вдишайте дълбоко през носа и усетете въздуха в корема си. След това издишайте бавно през устата. Направете десет дълбоки вдишвания и издишвания! 
  2. Медитирайте. Можете лесно да намалите тревожността, като медитирате по няколко минути всеки ден. Лесно е! Седнете изправени, с двата крака на земята. След това затворете очи и се фокусирайте върху повтаряне на позитивно изречение на ум; например „Аз съм добър човек“ или „Чувствам се умиротворен“. Синхронизирайте повтарянето на изречението с дишането. 
  3. Фокусирайте се върху чувствата си. През деня се опитайте да се концентрирате върху чувствата и усещанията си. Например, опитайте се да почувствате въздуха в лицето си на улицата, да уловите хубавите аромати в близост до магазина за цветя или пекарната, да се насладите на всяка хапка храна, да чуете песента на птиците... Когато успеете да уловите мига и се фокусирате върху петте си сетива, ще почувствате намаляване на стреса.    
  4. Поговорете с приятелите си. Винаги е добра идея да споделите чувствата си с приятели. Те ще ви помогнат да контролирате стреса и ще ви кажат как изглеждат нещата отстрани. Освен това, това ще ви помогне да поддържате социалните си контакти. Винаги е по-добре да се видите с приятелите си. Защо да не се срещнете в ресторант или на кафе? 
  5. Почувствайте цялото си тяло. Друга техника за облекчаване на стреса е да легнете по гръб и да сканирате мислено цялото си тяло в рамките на 5 минути. Можете да започнете от пръстите на краката до косата и да се опитате да почувствате всяка част от тялото. Повторете процеса от косата до пръстите.
  6. Смейте се. Какъв по-добър начин за релаксация от искрения смях? Доказано е, че смехът може да понижи нивото на хормона на стреса кортизол. Той също може да повиши нивата на ендорфините, което ще ви помогне да се почувствате по-добре! Гледайте любимата си комедия по телевизията!  
  7. Да пуснем музика! В много изследвания е демонстрирана връзка между слушането на музика и намаляване на стреса. В интернет можете лесно да намерите релаксиращи песни или природни звуци. Когато слушате такава музика, обърнете внимание на звученето на всеки инструмент поотделно, на различните мелодии и др. 
  8. Започнете да се движите. Физическата активност намалява стреса и тревожността. И една добра новина: не е задължително да сте състезател по бягане, за да можете да релаксирате! Кратка разходка с кучето всяка вечер, или някои упражнения за разтягане ще ви помогнат да намалите стреса от деня. 
  9. Релаксирайте. Отделете 10 минути за декомпресия в края на деня. Легнете на леглото; поставете топла кърпа на шията и раменете си. След това затворете очи и отпуснете всички мускули. Можете да използвате топка за тенис, поставена на шията, за да се освободите от остатъчното напрежение. 
  10. Бъдете позитивни. Добра идея е да си направите списък на положителните неща в живота ви. Може да си водите дневник, за да си напомняте всички прекрасни моменти, които сте прекарали с приятелите си, всички положителни емоции и всички ваши постигнати успехи. Когато се чувствате стресирани, просто прочетете дневника си.