My Health Partner Logo
Диабет
Здравословно хранене

Тенденцията веган

През последните години броят на хората, взели решение да спазват диета с намалено съдържание или изключваща месо, е нараснал драстично. Такъв е случаят с веганизма, в основата на който стоят мотивации, свръзани с етични съображения, опазване на околната среда и храненето. 

ВЕГАНИЗЪМ В СРАВНЕНИЕ С ВЕГЕТАРИАНСТВО

Има два основни режима на хранене с изключване на някои храни в полза на растителна диета:

  • Веганизъм, при който се изключват всички животински продукти. Веганизъмът не включва само  храненето, но и начина на живот. Освен спазването на веганска диета, веганите не използват продукти, свързани с екплоатация на животните, като коприна, мед или кожени изделия.  
  • Вегетарианска диета, която изключва месо и риба, но разрешава консумирането на продукти от животински произход като сирена или яйца.  

Но при тези диети е важно да внимавате за възможни дефицити на хранителни вещества.  

МНЕНИЕТО НА ДИЕТОЛОГА

Някои хранителни вещества се доставят основно с храните от животински произход; затова веганите трябва да следят хранителния си статус и да внимават за дефицити на някои вещества:1  

  • Витамин B12: Особено важен за сърдечно-съдовото здраве, той се съдържа основно в продукти от животински произход. По желание могат да бъдат използвани хранителни добавки. Повечето хранителни добавки се предлагат в аптеките, по интернет и в магазини за органични продукти. 
  • Йод: Той се доставя основно от млечни и морски продукти. За осигуряване на необходимия за тялото прием йод, хората, спазващи веганска диета, могат да използват водорасли. Те могат да се консумират като салата или гарнитура, например саликорния.  
  • Омегa 3: съдържа се основно в тлъсти риби, но не само! Някои растителни продукти също могат да осигурят необходимите за тялото количества омега 3. Добър източник могат да бъдат някои видове водорасли, авокадо, рапично масло или ленено семе. Един малък съвет за лененото семе: то е трудно смилаемо, но семената могат да се натрошат преди консумиране.   

Противно на популярното схващане, приемът на калций не е проблем при веганите. Това минерално вещество обикновено се съдържа в растителни продукти. Но трябва да внимавате с растителни напитки, консумирани като заместител на млякото, тъй като понякога те са с високо съдържание на захари. От една марка може да има два различни продукта: един със захар, и един без добавени захари. 

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се обърнете към специалист диетолог за съвет! Противно на това, които може да мислите, веганската диета е много разнообразна: можете да намерите много рецепти за балансирано хранене.