My Health Partner Logo
Хипертония

Седем начина за по-качествен живот с хипертония

 • Започнете лечение!
  Целта на лечението е кръвното налягане да се възстанови до стойности, колкото се може по-близки до нормалните. Това е особено важно, тъй като от него зависят очакваната продължителност на живот и качеството на живот, дори когато реално не се чувствате зле. За да се постигне тази цел, трябва да се променят нездравословните навици на живот, като често е необходимо и да се приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане − антихипертензивни лекарства.

   

 • Разберете важността на ежедневното лечение на вашата хипертония.
  Все още не знаем как да излекуваме хипертонията. Всичко, което засега можем да направим, е да понижим временно стойностите на кръвното налягане с помощта на антихипертензивни лекарства, чието действие е краткотрайно. Поговорете с вашия лекар относно предпазните ефекти на тези лекарства.

   

 • Не забравяйте да вземате вашите лекарства за кръвно налягане.
  За да можете да контролирате вашето кръвно налягане, е особено важно да вземате лекарствата си всеки ден, така както са ви предписани от вашия лекар.

   

 • Винаги вземайте лакарствата си по едно и също време.
  В ежедневния живот е важно да си създадете навици, които свързват вземането на лекарствата с други ежедневни дейности, които изпълнявате по същото време, като миене на зъбите, време на хранене, четене на вестника. Това е много ефективен начин да избегнете пропускане на приема на лекарствата. Задаването на аларма на смартфона също може да помогне. Това е важно за формиране на полезни навици и за избягване на понижения на концентрацията на лекарството в кръвта в случай на голям интервал от време между приема на хапчетата.

   

 • Обсъдете с вашия лекар възможните нежелани ефекти.
  Всяко активно лекарство – или иначе казано, което има ефект – може да има един или повече нежелани ефекти. По-голямата част от тях са леки и изчезват без трайни последици при прекратяване на лечението. Важно е да ги обсъдите с вашия лекар, вместо сами да прекратите лечението. Вашият лекар може да реши да намали дозата или да замени лекарството с друго. 

   

 • Ако вашият лекар ви ги назначи, съгласете се да приемате няколко антихипертензивни лекарства, или да смените лечението.  
  Приемането на комбинация от няколко антихипертензивни лекарства може да бъде необходимо, ако кръвното налягане не се понижава чувствително само с едно лекарство.  Понастоящем, повечето пациенти се нуждаят от няколко лекарства за адекватен контрол на кръвното налягане. Това, че две или повече лекарства могат да бъдат комбинирани в една таблетка означава, че лечението може да се провежда с прием на максимум 1 или 2 таблетки на ден. Ако считате, че са ви назначени твърде много лекарства, говорете с вашия лекар – той или тя могат да намерят начин  да опростят лечението.  

   

 • Приспособете начина си на живот към вашето заболяване.
  Намалете консумацията на сол във вашия хранителен режим, провеждайте редовна физическа активност, консумирайте умерени количества алкохол и следете теглото си. Тези навици ще ви помогнат да контролирате по-добре кръвното си налягане. Ако успеете да постигнете по-добър контрол и на стреса във вашето ежедневие и да  прекратите пушенето, това ще има огромен положителен ефект по отношение на артериите и вашето здраве!