My Health Partner Logo
Home / Хипертония / Контролиране на хипертонията
Живот с хипертония
Можете да намерите цялата необходима информация, за да разберете хипертонията, нейното глобално въздействие, нейните причини и последствия и как да поставите хипертонията под контрол.
Хипертония

Контролиране на хипертонията

Какви промени в начина на живот мога да предприема?

Макар, че не можете да направите нищо по отношение на възрастта или вашите гени, промените в начина на живот ще ви помогнат да контролирате кръвното си налягане и да намалите риска от сърдечно-съдови инциденти.
Можете да постигнете огромен ефект на намаляване на високото кръвно налягане чрез промени в начина си на живот.1 Най-важните промени, които можете да предприемете са:
icon
Започнете редовна физическа активност
Редовната физическа активност е важна част от лечението на хипертонията. Добре е заедно с лекаря да определите най-подходящата за вашия профил физическа активност. Понякога е задължително да бъде проведен медицински преглед. Физическата активност е много важна за сърцето и системното кръвобращение. Обикновено се препоръчват 30 минути физическа активност най-малко 5 дни в седмицата. 2
icon
Опитайте се да намалите теглото си
Ако сте с наднормено тегло, вие сте изложени на повишен риск от сърдечно-съдово заболяване, диабет и високо артериално налягане. Затова, постигането на оптимално тегло е цел, която всеки пациент с хипертония трябва да се стреми да постигне. Намаляването на теглото допълва действието на антихипертензивното лечение. С помощта на формула можете да изчислите препоръчителното тегло, в зависимост от вашия ръст. С формула се определя индекса на телесната маса (ИТМ). Трябва просто да разделите теглото си (в килограми) на вашия ръст (в метри) на квадрат. Идеалният ИТМ е между 18.5 и 25 kg/m2
icon
Подобрете вашето хранене
Добрият диетичен хранителен баланс също е ключова част от успешното управление на високото кръвно налягане. Диетата е лесна за подобряване, ако следвате тези 4 основни препоръки 1:
Яжте поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден (300-400 г)
Ограничете употребата на мазнини и масла (особено животински мазнини, палмово масло)
Ограничете консумацията на сол
Яжте повече мазни риби, 2-3 пъти седмично (сьомга, сардини или скумрия)
icon
Релаксация
Трябва да се научите да контролирате стреса! Периодичното състояние на стрес може да повиши артериалното налягане и сърдечната честота. Освен това, стресът също може да допринесе за поведенчески навици, водещи до повишаване на кръвното налягане (например, нездравословно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене или по-висока от обичаната консумация на алкохол). Техники за релаксация като йога или тай чи спомаг за намаляване на стреса; някои лесно изпълними съвети могат да ви помогнат да го контролирате в ежедневния си живот!
icon
Водете здравословен начин на живот
Намалете консумацията на алкохол
Спри да пушиш

Редовно проследяване

Следенето на кръвното налягане в домашни условия е много важно и може да бъде част от успешното лечение на хипертонията.

Редовното измерване на кръвното налягане е основна мярка за неговото контролиране. Тъй като повишеното кръвно налягане обикновено е без симптоми и може да варира във времето, трябва да проверявате кръвното си налягане редовно, за да сте сигурни, че лечението е ефективно.

Каним ви да посетите сайта на OMRON MMM на www.omron-healthcare.com, производител на препоръчвани от кардиолозите устройства за измерване на кръвнотоналягане, за да изберете подходящия за вас апарат за удобно следене на кръвното в домашни условия.

Как се измерва кръвното налягане?

През повечето време лекарят или сестрата, измерват кръвното ви налягане, например по време на рутинна визита. За целта те използват сфигмоманометър. Това е устройство за измерване на кръвното налягане (манометър), свързано към надуваем маншон, който се поставя около горната част на ръката. Когато лекарят раздуе маншона ще усетите силно притискане на ръката. След това въздухът от маншона се изпуска бавно и ще почувствате как стягането отслабва. На този етап кървното налягане се измерва с манометъра (в милиметри живачен стълб [mm Hg]).

Има два различни вида сфигмоманометри

Наръчник

Лекарят или сестрата раздуват маншона с помощта на ръчна помпа и след това слушат пулса със стетоскоп.

Цифров интерфейс

Маншонът се раздува и отпуска автоматично. Пулсът се улавя от вграден в устройството сензор.
За да бъдат отчетени точни стойности при измерване на кръвното налягане, трябва да останете в покой за най-малко 5 минути преди това, в седнало положение и без да говорите.

Как можете да си осигурите защита?

Редовното приемане на антихипертензивните лекарства е изключително важно за контролиране на кръвното налягане и осигуряване на дългосрочна сърдечно-съдова протекция, но не винаги е лесно да помним да ги вземаме. Както миенето на зъбите, приемът на лекарствата за кръвно може да стане част от вашите ежедневни навици. И не забрявайте, че хипертонията е "тиха" болест: това, че не усещате разлика не е причина да прекратите лечението!

За да си осигурите защита, не забравяйте да вземате лекарствата си всеки ден!

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да не забравите:
Поставете аларма на телефона си
Свържете го с друг навик
Поставете отметка в квадратче, след като приемете хапчето
Поставете аларма на телефона си

Моля, имайте предвид!

Постигането на нормални стойности на кръвното налягане 130-139б70-80 mm Нж. не означава, че сте излекувани!* Важно е да продължите вашето лечение, така както ви е предписано от вашия лекар !
*При пациентите под 65 години нормалните стойности на кръвното налягане са <130/80 mm Hg. При пациенти над 65 години, нормалното кръвно налягане е 30-139/70-80 mm Hg.
0

Показване на референции

Референции

2
2018 ESC/ESH guidelines for the management of arterial hypertension