My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Ватапа

Ватапаimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка10 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне15 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтЛатинска Америка

Съставки за 4 души:

  • 150 г сушени обелени скариди 
  • 200 мл кокосово мляко
  • 20 г печени фъстъци
  • 20 г ядки кашу
  • магданоз
  • кориандър
  • 4 домата, нарязани на кубчета
  • 2 големи глави лук
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 75 г брашно
  • 1 малко парче настърган джинджифил

Рецепта:

  • Смелете половината от скаридите, фъстъците и кашуто до получаване на гъста прахообразна смес. 
  • Сотирайте лука в зехтина в тиган за пържене.
  • Размийте брашното с половината от кокосовото мляко.  
  • Налейте останалото кокосово мляко в тенджера, загрейте го на слаб огън и добавете магданоза, доматите и кориандъра.  
  • Прибавете кокосовото мляко и брашното, заедно с кафявата смес от скаридите, фъстъците и кашуто в тенджерата
  • Бъркайте през цялото време, за да избегнете образуване на бучки.
  • Добавете останалата част цели скариди и джинджифила и продължете да бъркате до завиране.  
  • Сервирайте ястието горещо.
 
Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
328.9 Kcal 26.4 g 7.6 g 17.7 g 9.7 g 0.2 g 4.0 g 239 g

Съвети за здравословно хранене:

Сухите скариди, макар и добър източник на протеин, съдържат много сол. За предпочитане е да се използват пресни сурови скариди.