Диабет
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония
Пиле с фъстъци
Време за подготовка15 минути
Време за приготвяне45 минути
Порции4
ОтАфрика
Съставки за 4 души:
- 2 две глави лук
- 4 пилешки бутчета
- 2 супени лъжици фъстъчено масло
- 1 супена лъжица растително масло
- 1 супена лъжица доматена паста
- фина сол
- млян черен пипер
- 180 г ориз
Рецепта:
- Обелете и нарежете лука на ситно.
- Отстранете кожата от пилешките бутчета.
- Загрейте олиото на силен огън в тенджера и запържете пилешките бутчета за 10 минути, като ги обръщате постоянно, докато придобият златист цвят от всички страни.
- Извадете ги и ги дръжте топли.
- Добавете фъстъчената и доматената паста в тенджерата.
- Налейте 3 чаши вода и добавете сол и черен пипер.
- Оберете дъното на тенджерата с дървена лъжица или шпатула, за да отлепите соковете от запърженото пиле и ги разбъркайте до получаване на гладък сос. Намалете котлона на ниска степен.
- Върнете бутчетата в соса и похлупете съда.
- Гответе бутчетата на слаб огън за 45 минути, като разбърквате периодично.
- През това време пригответе ориза.
- Сервирайте ориза с пилешките бутчета, обилно поляти със соса от фастъчената и доматената паста.
Energy | Total carbs | Sugar | Total fat | Saturated fat | Omega 3 | Fibers | Sodium |
---|---|---|---|---|---|---|---|
481.1 Kcal | 37.1 g | 4.0 g | 18.5 g | 4.2 g | 0.1 g | 2.0 g | 242.4 g |
Съвети за здравословно хранене:
Това традиционно за Западна Африка ястие, познато като Мафе, ще зарадва любителите на екзотични вкусове. За по-лека рецепта, можете да заместите половината от ориза със зеленчуци на грил.