My Health Partner Logo
Диабет
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Пиле с фъстъци

Пиле с фъстъциimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка15 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне45 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАфрика

Съставки за 4 души:

  • 2 две глави лук
  • 4 пилешки бутчета
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • 1 супена лъжица растително масло
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • фина сол
  • млян черен пипер
  • 180 г ориз

 

Рецепта:

  • Обелете и нарежете лука на ситно.
  • Отстранете кожата от пилешките бутчета.
  • Загрейте олиото на силен огън в тенджера и запържете пилешките бутчета за 10 минути, като ги обръщате постоянно, докато придобият златист цвят от всички страни.
  • Извадете ги и ги дръжте топли.
  • Добавете фъстъчената и доматената паста в тенджерата.  
  • Налейте 3 чаши вода и добавете сол и черен пипер. 
  • Оберете дъното на тенджерата с дървена лъжица или шпатула, за да отлепите соковете от запърженото пиле и ги разбъркайте до получаване на гладък сос. Намалете котлона на ниска степен.
  • Върнете бутчетата в соса и похлупете съда. 
  • Гответе бутчетата на слаб огън за 45 минути, като разбърквате периодично. 
  • През това време пригответе ориза.
  • Сервирайте ориза с пилешките бутчета, обилно поляти със соса от фастъчената и доматената паста. 

 

Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
481.1 Kcal 37.1 g 4.0 g 18.5 g 4.2 g 0.1 g 2.0 g 242.4 g

 

Съвети за здравословно хранене:

Това традиционно за Западна Африка ястие, познато като Мафе, ще зарадва любителите на екзотични вкусове. За по-лека рецепта, можете да заместите половината от ориза със зеленчуци на грил.