My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Маслено пиле (Мург Макхани)

Маслено пиле (Мург Макхани)image
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка20 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне30 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОтАзия

Съставки за 4 души:

  • 500 г пилешки гърди
  • 1 заквасена сметана
  • 1 брой лайм
  • 1 консерва белени домати
  • 100 мл нискомаслена готварска сметана
  • 10 г краве масло
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 3 см корен джинджифил 
  • 1 супена лъжица ситно смлени бадеми
  • 1 чаена лъжичка кетчуп
  • няколко стръка кориандър
  • Подправки: гарам масала, млян кориандър, червен пипер, червена чушка
  • Растително олио
  • 200 г ориз
 

Рецепта:

За пилешката марината:
  • Нарежете пилешкото месо на големи кубчета. 
  • Пресовайте 2 скилидки чесън и настържете 2 см джинджифил.
  • Смесете ги с киселото мляко, смлените бадеми, 2 скилидки пресован чесън, 2 см настърган джинджифил, лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер, 1 супена лъжица гарам масала, 1 щипка лют червен пипер и малко олио.
  • Оставете сместа за 2 часа на хладно място

За сметановия сос:
  • Пресовайте останалата скилидка чесън и нарежете лука на ситно. 
  • Сотирайте в малко олио нарязания лук, пресования чесън и 1 см джинджифил нарязан на ситно. 
  • Добавете кетчупа, 1 чаена лъжичка кориандър на прах и 1 малка чаша вода. Оставете течността да се изпари. 
  • Добавете консервираните белени домати и задушавайте на слаб огън за 10 минути. 
  • Бъркайте соса, докато стане гладък. 
  • Добавете сметаната и маслото. Гответе на слаб огън още 10 минути.  

Приготвяне на пилешкото месо:
  • Запържете месото до покафеняване от всички страни в тиган заедно с маринатата. 
  • Накрая добавете сметановия сос.
  • Сварете ориза в подсолена вряща вода и сервирайте месото. 
 

Energy (kcal)

Protein (g)

Total Carbohydrates (g)

Sugar (g)

FibRE (g) TOTAL FAT (g) Saturated fat (g) Sodium (mg)
531.0 45.3 50.7 6.0 4.8 14.6 5.7 492.2

Съвети за здравословно хранене:

Бялото месо е по-постно от други видове месо. Приемът на мазнини често се дължи на сосовете, с които се поднасят тези ястия.