Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония
Бо бун с говеждо
Време за подготовка70 минути
Време за приготвяне25 минути
Порции4
От Азия
Съставки за 4 души:
Сос:
- 250 мл топла вода
- 1 супена лъжица сос нуок мам
- 4 супена лъжица захар
- 4 супени лъжици оризов оцет
- 1/2 скилидка чесън
Говеждо с лимонова трева
- 300 г говеждо месо
- 60 г лимонова трева нарязана на ситно
- 1 супена лъжица нуок мам
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 малка скилидка чесън
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица олио
- 1 супена лъжица захар
За Бо Бун:
- 1 малка зелена салата
- 2 моркова
- 300 г кълнове боб мунг (наричани соеви кълнове)
- 100 г неосолени печени фъстъци
- 1 малка китка листа кориандър
- 1 малка китка мента
- 1/2 пакет оризови спагети (юфка)
Рецепта:
За соса:
- Разбъркайте топлата вода, нуок мама, захарта и оризовия оцет, докато захарта се разтвори напълно.
- Смачкайте скилидката чесън, добавете я към соса и го оставете настрана.
За говеждото:
- Сложете месото във фризер за 1 час, за да може по-лесно да се нареже на малки парчета след това.
- Смачкайте скилидката чесън.
- Сложете я в купа с накълцаната лимонова трева. Прибавете захарта, нуок мам, меда, олиото, смачкания чесън и ги разбъркайте. Оставете сместа да престои един час.
- Гответе месото в тиган за пържене на силен огън, докато течността се изпари.
Приготвяне на Бо Бун:
- Сварете оризовите спагети във вряща вода. След това ги изплакнете със студена вода, за да не се слепват.
- Счукайте печените фъстъци.
- Настържете на едро ренде морковите.
- Измийте, центрофугирайте и нарежете салатата на тънки лентички.
- Нарежете ароматните подправки (кориандър и мента).
В дълбока чиния сглобете ястието Бо Бун:
- Поставете пласт салата, след това малко морков, соеви кълнове, отцедени спагети, говеждо, ароматни подправки и поръсете с начуканите фъстъци.
- Добавете сос по избор.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
449,6 | 32,3 | 36,5 | 21,5 | 17,7 | 3,6 | 0,1 | 6,2 | 429 |
Съвети за здравословно хранене:
Ястието Бо Бун може свободно да се адаптира. Използвайте пресни зеленчуци и ограничете запържените продукти. Традиционно, Бо Бун се сервира в затоплени купички, които запазват температурата на ястието по време на хранене.