My Health Partner Logo
Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония

Бо бун с говеждо

Бо бун с говеждо image
image showing recipe preparationPreparation timeelementВреме за подготовка70 минути
image showing recipe preparationCooking timeelementВреме за приготвяне25 минути
image showing recipe preparationPortionselementПорции4
image showing recipe preparationFromelementОт Азия

Съставки за 4 души:

Сос:

  • 250 мл топла вода
  • 1 супена лъжица сос нуок мам
  • 4 супена лъжица захар
  • 4 супени лъжици оризов оцет
  • 1/2 скилидка чесън


Говеждо с лимонова трева

  • 300 г говеждо месо
  • 60 г лимонова трева нарязана на ситно
  • 1 супена лъжица нуок мам
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 супена лъжица захар


За Бо Бун:

  • 1 малка зелена салата 
  • 2 моркова
  • 300 г кълнове боб мунг (наричани соеви кълнове) 
  • 100 г неосолени печени фъстъци
  • 1 малка китка листа кориандър
  • 1 малка китка мента
  • 1/2 пакет оризови спагети (юфка)

Рецепта:

За соса: 
  • Разбъркайте топлата вода, нуок мама, захарта и оризовия оцет, докато захарта се разтвори напълно. 
  • Смачкайте скилидката чесън, добавете я към соса и го оставете настрана.

За говеждото: 
  • Сложете месото във фризер за 1 час, за да може по-лесно да се нареже на малки парчета след това. 
  • Смачкайте скилидката чесън.
  • Сложете я в купа с накълцаната лимонова трева. Прибавете захарта, нуок мам, меда, олиото, смачкания чесън и ги разбъркайте. Оставете сместа да престои един час. 
  • Гответе месото в тиган за пържене на силен огън, докато течността се изпари. 

Приготвяне на Бо Бун:
  • Сварете оризовите спагети във вряща вода. След това ги изплакнете със студена вода, за да не се слепват.
  • Счукайте печените фъстъци. 
  • Настържете на едро ренде морковите.
  • Измийте, центрофугирайте и нарежете салатата на тънки лентички. 
  • Нарежете ароматните подправки (кориандър и мента).

В дълбока чиния сглобете ястието Бо Бун:

  • Поставете пласт салата, след това малко морков, соеви кълнове, отцедени спагети, говеждо, ароматни подправки и поръсете с начуканите фъстъци. 
  • Добавете сос по избор. 

 


Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
449,6 32,3 36,5 21,5 17,7 3,6 0,1 6,2 429

 

Съвети за здравословно хранене:

Ястието Бо Бун може свободно да се адаптира. Използвайте пресни зеленчуци и ограничете запържените продукти. Традиционно, Бо Бун се сервира в затоплени купички, които запазват температурата на ястието по време на хранене.