Сърдечна недостатъчност
Ангина пекторис
Хипертония
Топъл сос Баня Кауда
Време за подготовка40 минути
Време за приготвяне60 минути
Порции4
ОтЛатинска Америка
Съставки за 4 души:
Сос:
- 300 мл нискомаслена течна готварска сметана
- 60 г филета аншоа
- 5 скилидки чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- черен пипер
Плънка:
- 200 г моркови
- 200 г карфиол
- 100 г целина на стъбла
- 200 г червени, зелени и оранжеви чушки
- 200 г сладки картофи
- 200 г броколи
- 200 г картофи
- 200 г тиква
- 50 г хляб
- сол
Рецепта:
За соса:
Приготвяне на соса:
- Разбийте чесъна с филетата аншоа и добавете зехтин за по-лесно смесване до получаване на гладка смес.
- Поставете тенджера на средно силен огън и гответе 3 минути.
- Разбъркате сметаната в тестото и продължете да говите 30 минути на средна температура, като разбърквате често.
Приготвяне на плънката:
- Измийте, обелете и нарежете морковите, целината и чушките на пръчици.
- Измийте и накъсайте карфиола и броколите на малки букетчета с големината на хапка.
- Измийте, обелете и нарежете сладките картофи, обикновените картофи и тиквата на големи кубчета и ги поставете за няколко минути във вряща подсолена вода, като внимавате да останат твърди.
- Препечете тънки филийки хляб.
- Опитайте зеленчуците, като ги потопите в соса. Сервирайте ги с хляб.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
367,3 | 12,4 | 32,9 | 13,1 | 18,0 | 8,5 | 0,4 | 8,8 | 287 |
Съвети за здравословно хранене:
Тов зелекчуково фондю осигурява витамини и минерали. За намаляване на съдържанието на мазнини, част от сметаната може да бъде заместена със вкусен бульон.