My Health Partner Logo
Релаксация

Релаксация на работното място за 5 минути

Стресиращите моменти на работното място място са твърде чести. Даже можем да кажем, че има подлудяващи дни! Както знаете, когато човек е стресиран е още по-трудно да се концентрира и да работи ефективно. Ако усещате, че събитията и работното натоварване ви идват твърде много, време е за 5-минутна почивка и използване на 5-те сетива. 


След паузата ще имате да правите още мното неща, но ще се чувствате по-добре и готови да се справите със списъка от задачи. Задайте аларма на телефона си за 5-минутна пауза за релаксация.


Стълб: отпуснете тялото си.

 • Отпуснете се. Седнете удобно на стола, в правилна поза. Поставете стъпалата на краката на пода, а ръцете си на бюрото.  
 • Дишайте. Не мислете за сложни техники, а просто вдишайте продължително и дълбоко, след което издишайте бавно. Повторете пет пъти. 
 • Събудете петте си сетива. Едно по едно, всяко за около една минута. Затворете очи и започнете: 
  • Обоняние. Концентирайте се върху различните аромати около вас. Усещате ли мириса на свежия въздух отвън? Или миризмата на парфюм наблизо?   
  • Слух. Състредоточете се върху заобикалящите ви звуци. Опитайте се да не ги преценявате – дали са лоши или добри. Опитайте се да идентифицирате всеки отделен звук и се концентрирайте върху него. 
  • Зрение. Отворете очи и анализирайте формите, структурата на повърхностите и цветовете на вашето работно място. Можете ли да видите различните нюанси на цветовете? Или дали някой цвят не липсва? 
  • Сетивност. Концентрирайте се върху усещането на докосването на бюрото с ръце. Можете ли да почувствате топлината и текстурата? Съсредоточете се върху натиска на краката ви върху пода. 
  • Вкус. Ако имате нещо за ядене, отхапете една хапка и се опитайте да определите различните вкусове. Ако нямате храна под ръка, съсредоточете си върху вкуса в устата си. Движете езика си в устата и се опитайте да се концентрирате върху различните усещания.   


Това е краят на 5-минутната пауза. По-добре ли се чувствате? Ще видите, че сега ще ви е по-лесно да работите!