My Health Partner Logo
Физическа активност

Нямате време за спорт?

Много хора не намират достатъчно време да се справят с кариерата си, семейството, социалния живот и същевременно да спортуват редовно. Нещо трябва да мине на заден план и обикновено това е най-маловажното, най-малко привлекателното или спешно нещо, а именно спорта. Той се счита по-скоро за лукс, а не за необходимост. Стоенето в къщи също не е гаранция, че разполагате с време: някои майки са претрупани не само с ангажименти, свързани със семейството, но и с ежедневната домакинска работа. Понякога изглежда невъзможно да се намери време за физическа активност, но тя може се вмести и в най-напрегнатия график. Ето как!    

  • Изкачвайте се по стълбите: било на работното място или в пазарния център, избягвайте ескалаторите и асансьорите. Те не допринасят с нищо за поддържане на физическата форма или намаляване на теглото. 
    Паркирайте на разстояние: когато пазарувате, паркирайте на по-голямо разстояние от магазина от обичайното; няколко крачки повече няма да ви затруднят и ще спомогнат за поддържане на добра форма.
  • Домакинска работа под звуците на музика!  Включете радиото и танцувайте, докато бършете прах или следвайте ритъма, докато почиствате с прахосмукачка. Съчетаването на музика, танцуване и домакинска работа не е нещо ново, но наистина действа! Превърнете във фитнес чистенето и разтребването. Постарайте се да подберете правилната музика и танцувайте, докато работите – но, имайте предвид, че джайвът не се връзва с кристални чаши! Когато приключите, ще имате чиста къща и за разлика от Мик Джагър от Ролинг стоунс, чувство на задоволство. 
  • Превърнете фитнеса в семейно занимание.  Повечето членове на семейството могат да ходят, а тези, които не могат, могат да се носят или возят с количка. Вместо да се разхождате сами, включете цялото семейство в една приятна разходка. Тя е полезна за всички, а смяната на обстановката променя начина на общуване в семейството, което може да бъде разведряващо,  ако обичайният начин на общуване между децата е да се карат!
  • Ходенето на работа не е оправдание. Избраната от вас физическа активност може да бъде ограничена на работното място, но ходенето на работа не е извинение за прекратяване на заниманията. Например, отиването до близкия офис вместо изпращане на е-мейл на колегите е оправдана и здравословна алтернатива. Периодичното протягане на тялото, докато сте зад бюрото, възобновява кръвообращението. Стълбите могат да заменят анасьора. За по-амбициозните, обедните почивки могат да бъдат прекарани в джогинг или в гимнастическия салон. 
  • Движете се, докато говорите. Ако провеждате дълъг телефонен разговор, включете говорителя на телефона. Станете, разтъпчете се, движете се наоколо. Технологиите ни дават свободата да се движим – трябва само да помислим, как да я използваме.

Физическата активност, необходима за постигане на полза за здравето, е минимална: само 6 минути на ден. Започнете с активна промяна в няколко дребни на вид неща и преди да разберете, ще пожънете наградите. От по-добрата физическа форма ви делят само няколко малки промени.