My Health Partner Logo
Релаксация

Техника за релаксация с пет пръста

Не е задължително да използвате съвременни средства за релаксация; можете да постигнете този ефект и с много малко, например с вашите пръсти. Техниката с пет пръста е много лесен начин за релаксиране!  
Седнете удобно, затворете очи и поставете ръцете си в скута. След това изберете ръката, с която да започнете. Докоснете върха на палеца с всеки пръст последователно, като следвате указанията: 

  • Започнете с показалеца. Същевременно се опитайте да си припомните момент, когато сте били изморени, но по приятен начин. Например, след една добра физическа тренировка. Спомнете си колко е приятно да изразходваш цялата си енергия, правейки упражнения.  
  • След това, докоснете върха на показалеца със средния пръст. Този път се концентрирайте върху момент на гальовно физическо докосване. Това може да бъде прегръдка или нежна ръка на рамото ви. Спомнете си колко е хубаво да се чувствате обгърнат с грижите на приятел или близък човек. 
  • Сега е редът на безименния пръст. Докосвайки палеца, мислете за комплимент, направен ви от колега или приятел. Сега е моментът да се почувствате удовлетворени от доброто мнение на другите за вас.  
  • И последно, но не и на последно място, докоснете палеца с върха на малкия си пръст. Представете си красив пейзаж; това може да бъде островен плаж или река в гората. Просто се отдайте на великолепието на картината. 


Ако желаете, можете да продължите с другата ръка. Редувайте тази техника, когато имате нужда от бърза релаксация.