My Health Partner Logo
Релаксация

7 храни, които намаляват стреса

Много дейности, като йога, слушане на музика или дихателни упражнения спомагат за намаляване на стреса. Но може би все още не знаете, че някои храни също намаляват тревожността. Ето някои примери на храни, които ще ви помогнат в борбата със стреса!

 1. Черен шоколад: Някои проучвания са показали, че черният шоколад намалява нивата на хормона на стреса кортизол, а антиоксидантите, съдържащи се в какаото, спомагат за отпускане на стените на кръвоносните съдове. И последно, но не по-малко важно, черният шоколад съдържа уникално естествено вещество, което може да предизвика същото чувство, което имате, когато сте влюбени.  За максимален ефект, избирайте шоколад с най-малко 70% съдържание на какао.

   

 2. Сьомга: Омега-3 мастните киселини в сьомгата могат да неутрализират отрицателните ефекти на стресовите хормони. 

   

 3. Боровинки: Тези малки сини топчици съдържат антиоксиданти и фито-хранителни вещества, които помагат на тялото да реагира по-добре на стреса.  

   

 4. Шам фастък: Съдържа фито-хранителни вещества с антиоксидантен ефект, подобряващи състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това, самото отваряне на черупката е релаксиращо…затова, белете и да ви е сладко! 

   

 5. Авокадо: Този плод ще ви помогне да получите бързо усещане за ситост. В действителност, това е идеалната храна за обед и помага за спиране на хапването между храненията.  Това е начин да избегнете нездравословните закуски, когато стресът чука на вратата ви. 

   

 6. Зелени зеленчуци: Зеленчуци като например спанак съдържат фолат, който допринася за производството на допамин – невро-химическо вещество, индуциращо чувство на удоволствие, което ви прави спокойни.

   

 7. Семена: Семената са отличен източник на магнезий. Този минерал е много важен за тялото и спомага за контролиране на емоциите. Затова, когато чувствате раздразнение или потиснатост, изяжте няколко семена и повишете нивото на магнезия!